Bestemmingen

Bornholm

Beleef de grote contrasten op het rotseiland van Denemarken – Bornholm.

Bornholm

Geschiedenis

Bornholm is een eiland met veel contrasten. Dramatische rotskusten, steengroeven en watervallen in het noorden, kilometerslange witte zandstranden in het zuiden en grote mooie beukenbossen met bosmeren midden op Bornholm. Er hangt een hele bijzondere sfeer op het enige rotseiland van Denemarken met de idyllische kleine vissersdorpjes en stadjes, karakteristieke rokerijen, ronde kerken en de vele bezienswaardigheden. Op het eiland wonen veel ambachtslieden en op verschillende plaatsen is het mogelijk om de plaatselijke beeldhouwers, glasblazers, pottenbakkers en schilders te bezoeken. Almindingen, ten oosten van Rønne en ten noorden van Åkirkeby, is het vijfde grootste bos van het land - een prachtig en gevarieerd bos dat in een hoogland ligt met onder andere vijvers en kleine meren. Hier vind je ook Rytterknægten, het hoogste punt van Bornholm (162 m). Bij Helligdomsklipperne tussen de plaatsjes Gudhjem en Allinge zijn er trappen die naar beneden leiden door een diepe kloof. Grillige rotsformaties in het water zorgen voor een dramatisch landschap.

Bornholm 17 Bornholm People On Rocks By The Sea Medium

Cultuur

De ronde kerken zijn het herkenningspunt van Bornholm. De karakteristieke  witgekalte kerken, die ruim 800 jaar oud zijn, hebben gediend als verdedigingswerk, als opslag van voorraden en als kerkwoningen. De 4 ronde kerken zijn: Østerlars – de grootste en bekendste kerk,  Olsker – de hoogste en meest elegante, Nylars – de best bewaarde en met spannende krijtschilderijen, en Nyker -  de minste kerk met krijtschilderijen uit verschillende periodes. Hammershus is het overblijfsel van een indrukwekkend oud kasteel gebouwd rond 1250 dat op een steile rotsheuvel bij de noordpunt van Bornholm opstijgt. Hammershus is de grootste kasteelruïne van Noord-Europa.

Hammershus Bornholm Denmark ©Mette Johnsen Medium bornholm-rundkirke

Natuur

Bornholm is compleet anders dan de rest van Denemarken en er is veel te beleven. Veel te veel om hier allemaal te beschrijven. Maar mis deze vier pareltjes niet:

Vang Granitgroeve is een fantastische plek. Onder de naam "Nieuw leven in de granietgroeve" is de oude granietgroeve omgetoverd tot een natuur- en activiteitencentrum met paden, mountainbikeroutes, een klimmuur en shelters.

De grootste kloofvallei van Bornholm is Ekkodalen, die zich over 2 km uitstrekt. Er zijn veel mooie paden in de omgeving, en als je roept: Wat drinkt Møller, krijg je het verwachte antwoord.

Het Opaalmeer bij Sandvig is een buitengewoon mooi natuurgebied. Vroeger was hier een granietgroeve, maar toen deze werd verlaten vulde het grote gat in het graniet zich langzaam met water. Er zijn veel wandelroutes die je langs het Opaalmeer voeren.

In Almindingen, het grootste bos van Bornholm, kun je – als je geluk hebt – een glimp opvangen van de bizonkudde die schitterend gedijt op het eiland midden in de Oostzee. In 2012 werden 7 Poolse bizons vrijgelaten in een 200 hectare groot afgebakend gebied, waar ze er sindsdien voor hebben gezorgd dat het bos en zijn vele dieren nog beter floreren

Bornholm 12 Design Uden Navn (5)

Steden

In de gezellige havenstadjes die rondom Bornholm liggen, ervaar je een heel bijzondere rust en sfeer. Hier zijn ​​kleine oude goed onderhouden huisjes met stokrozen samen met gezellige pleintjes en haventjes, waar je kunt genieten van enkele van de Bornholmse specialiteiten. Je zou niet van Bornholm moeten vertrekken voordat je het gerecht 'Sol over Gudhjem' geproefd hebt. De marktstad Rønne uit 1327 is de hoofdstad van Bornholm. Delen van de stad zijn monumentaal beschermd en in hun oorspronkelijke staat behouden, waardoor je nog steeds charmante wijken met vakwerkhuizen kunt beleven. In Rønne vind je ook de grootste haven van het eiland. De bloemenstad Åkirkeby is de op een na grootste handelsstad van Bornholm, en in het levendige centrum van de stad, is er de hele zomer volop leven en sfeer. Hier bevindt zich ook de grootste kerk van het eiland, die een beroemd doopvont bevat. Nexø is een vissersdorp met een moderne haven waar zowel vissersvaartuigen als jachten liggen. De stad heeft verder een oude wijk met prachtige vakwerkhuizen, een historische kerk en diverse goede musea.

Bornholm 18 Traditional Danish Dish Sol Over Gudhjem ©Richard Clark Medium

Activiteiten

De diversiteit van de kust van Bornholm biedt een schat aan mogelijkheden voor activiteiten; variërend van zwemmen, beachvolleybal, vliegeren, zonnebaden en zonsondergangtochten tot het verzamelen van stenen, rotswandelingen langs de kliffen, abseilen, vogels kijken en vissen. Als je wilt golfen zijn er 3 golfbanen op het eiland. Allen met een prachtige ligging, die je kunt vinden in de plaatsen Rø, Rønne en Dueodde. Voor vissers zijn er veel mogelijkheden aan de kust, in meren, beken en moerassen en op zee. Vanuit verschillende havens van het eiland vertrekken vissersboten. Langs de vele en lange fietspaden, waarvan het merendeel autovrij is, staan ​​je veel mooie natuurbelevenissen te wachten. Ook zijn er vele wandelroutes in de bijzondere Bornholmse natuur. Bijvoorbeeld in Paradisbakkerne bij Nexø, een heuvelachtig rotslandschap met talloze wandelpaden. Ervaar hier kloofvalleien, heidemoerassen, zwerfstenen en karakteristieke vegetatie.

Bornholm Couple Paddleboarding Medium Swimming Svaneke Bornholm Denmark ©Emily Wilson Photography Medium

Dagje uit

In Bornholms Kunstmuseum vindt u de werken van bekende Bornholmse schilders en thema tentoonstellingen met kunst, design en handwerk. Oluf Høst Museum in de plaats Gudhjem is een kunstmuseum waar het leven van deze grote schilder in zijn eigen huis wordt voortgezet. NaturBornholm vertelt de geschiedenis van de natuur van Bornholm – die bijna 2 miljard jaar geleden begon met gloeiend lava. Bornholms Middelaldercenter is een historisch middeleeuws bezoekcentrum waar het middeleeuwse leven van mensen, dieren, huizen, watermolens en een versterkte wal kan worden beleeft. Met Christiansøfarten kun je vanuit Gudhjem naar de vestingeilanden Christiansø en Frederiksø varen, waar je ruim 300 jaar terug in de tijd kunt reizen. Download de officiële reisgids app- https://bornholm.info/app-bornholm/. De app is gratis en geeft je informatie over alle activiteiten die plaatsvinden tijdens je vakantie op Bornholm.

Christiansoe Bornholm ©Stefan Asp Medium Bornholm Bike With Sign Smokehouse Medium