Bestemmingen

Djursland en Mols

Geniet met het hele gezin in een vakantiehuis op schiereiland Djursland. Djursland en Mols bieden op natuurschoon, hoge kalksteenformaties en veel gezelligheid.

Djursland en Mols

Djursland en Mols

Iets ten noordoosten van Grenaa ligt Fornæs, het meest oostelijke punt van Jutland – en dus ook van Djursland. Vanaf hier is het 174 kilometer naar Bovbjerg aan de westkust van Jutland.

Djursland, ook wel de neus van Jutland genoemd, is een prachtig schiereiland met een zeer gevarieerd landschap, dat zich uitstrekt van het heuvelachtige Mols Bjerge in het zuiden tot de hoge kalksteenformaties in het noorden. Het gebied wordt doorkruist door wandel- en fietspaden waardoor u zich gemakkelijk kunt verplaatsen.

De kustlijn is ongeveer 250 km lang en de stranden langs de kust zijn zeer gevarieerd. Er zijn zowel ondiepe, kindvriendelijke zandstranden als de iets diepere kiezelstranden die perfect zijn voor vissers, surfers, kajakkers en andere zeeliefhebbers.

Er wonen al duizenden jaren mensen op Djursland en dat is terug te zien in de sporen die ze hebben achtergelaten. Daardoor zijn er tot 1.000 beschermde monumenten uit het verleden op Djursland. Dit zijn bijvoorbeeld hunebedden, ganggraven, grafheuvels, wallen, gedenkstenen en ruïnes. Maar ook het recente verleden heeft zijn sporen nagelaten in de vorm van vele goed bewaarde kastelen, landhuizen en landgoederen.

Karlby Og Sangstrup Klinter Djursland Foto Roar Paaske 1 Medium 32041Grenå Strand Ved Katholm Strandvej Medium

Tolkien heeft geleend van Djursland

Sommige plaatsnamen op Djursland zijn over de hele wereld verspreid dankzij de Engelse auteur J.R.R. Tolkien, die onder andere The Hobbit en The Lord of the Rings schreef. Tolkien was een taalkundige die vloeiend Deens sprak en schreef, en die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar de geschiedenis van Jutland en het deense Seeland. Dat heeft de indruk gegeven dat hij zich in zijn boeken heeft laten inspireren door Deense plaatsnamen.

De zeestraat tussen Djursland en het kleine eiland Hjelm heet Hjelms Dyb, en in de wereld van Tolkien wordt het Helm’s Deep genoemd, de plaats waar de mensen van Rohan tegen de orks van Saruman vechten. Het historische landhuis Isgård in het zuiden van Djursland inspireerde Tolkien waarschijnlijk tot Isengaard, waar Saruman vlak naast woonde in zijn toren. Het dorp Eskerod werd Esgaroth, de stad die wordt aangevallen en platgebrand door de draak Smaug in The Hobbit.

Maar Djursland heeft meer te bieden dan inspirerende plaatsnamen. Midden tussen de dorpen Knebel en Agri ligt de grootste steengroeve van Denemarken, Porskær Stenhus. Kalø Slotsruin is het restant van een kasteel dat de Deense koning Erik Menved in 1313 liet bouwen nadat hij een boerenopstand had overwonnen. Vanuit het kasteel kon hij zijn tegenstanders onder controle houden.

In het kleine dorpje Thorsager dichtbij Rønde staat de jongste van de slechts zeven ronde kerken van Denemarken. Er zijn er vier op Bornholm, één op Funen en één op Seeland.

Kalø Slotsruin Djursland Foto Roar Paaske (1) Medium Thorsager Kirke (1)

Natuur op Djursland

Ten oosten van het meer Stubbe Sø ligt de 49 meter hoge heuvel Jernhatten, vanwaar er een mooi uitzicht is over de zee en richting het eiland Hjelm.

In Jernhatten regent het minder dan in de rest van Denemarken en zijn er veel zonuren. Hierdoor vind je hier meer dieren en planten die van warmte houden dan in de rest van het land.

Jernhatten maakt deel uit van Nationaalpark Mols Bjerge een van de mooiste en meest interessante natuurgebieden van Denemarken. Het nationale park in het zuidelijke deel van Djursland is na Thy Nationaal Park het tweede nationale park van Denemarken wat in 2009 werd ingehuldigd.

De natuur in het nationale park is zeer gevarieerd en biedt op een groot deel van de natuursoorten die Denemarken heeft. Maar er zijn hier ook gebieden die volkomen uniek zijn. Het landschap in en rond de Mols Bjerge ontstond tijdens de ijstijd.

In het noordelijke deel van Djursland liggen de indrukwekkende Karlby en Sangstrup Klinter. De twee kliffen strekken zich uit over 5 kilometer en steken op hun hoogste punt 17 meter de lucht in. Het is mogelijk om fossielen in de kliffen te vinden.

Jernhatten Djursland Drone Fotograf Sarah Green Medium Lokalguide Djursland Soelballegaard Heste Foto Frame And Work Medium

Koopsteden Ebeltoft en Grenaa

Het mooie en gezellige Ebeltoft met zijn kleine geplaveide straatjes schept een bijzonder charmante ontmoeting. Het is een van de meest populaire vakantiesteden in Denemarken, waar Fregatten Jylland en Det Gamle Rådhus jaarlijks duizenden bezoekers trekken. Nauwelijks bekende, maar ook zeer spannende bezienswaardigheden zijn de herbouwde Maltfabrikken, boordevol cultureel aanbod, en Museet for glaskunst, een internationaal museum voor glaskunst. Ebeltoft is de enige stad op Djursland die op het westen ligt, dus als je van prachtige zonsondergangen geniet is dit de plaats om naartoe te gaan.

Grenaa wat in het noorden ligt is vooral bekend voor het zeer goed bezochte Kattegatcentret waar je haaien van dichtbij kunt bekijken. Maar Grenaa heeft ook een gezellig stadscentrum met prachtige oude huizen. De stadskerk is centraal gelegen op een stadsplein omringd door winkels en eetgelegenheden. Vanuit Grenaa is het bovendien mogelijk om met een ​​veerboot naar Halmstad in Zweden te varen.

Iets ten zuiden van Djursland ligt Aarhus, de hoofdstad van Jutland, die door velen "de kleinste grote stad ter wereld" wordt genoemd. En niet zonder reden. Aarhus heeft topattracties, kunst en cultuur gecombineerd met een charmant, overzichtelijk stadscentrum.

Grenaa Shopping Cafe Foto Jesper Maagaard (5) Medium Fregatten Jylland Ebeltoft Djursland Fotograf Per Bille 09362 Medium

Activiteiten op Djursland

Er zijn veel goede mountainbikeroutes op Djursland – zowel in Nationaal Park Mols Bjerge, maar ook op de rest van het schiereiland. Als je geen MTB bij je hebt, zijn er verschillende plekken waar je er één kunt huren. Het is ook mogelijk om rondleidingen te kopen.

Er zijn voldoende mogelijkheden om te wandelen op Djursland. Er zijn diverse mooie routes in het nationale park, maar ook de Djurslandroute, die langs de kust van Djursland loopt, is spannend om te bezoeken. De organisatie Friluftsrådet heeft wandel- en fietspaden aangelegd genaamd Kløverstier. De routes hebben een gemeenschappelijk startpunt, maar hebben verschillende lengtes. Op alle 4 de routes kun je wandelen en fietsen.

Op Djursland ben je nooit ver van de zee en dus ook nooit ver van de plekken waar je kunt vissen. Het beste viswater op Djursland ligt aan de oostkust richting het Kattegat, maar rondom het hele schiereiland is het mogelijk om vissen te vangen. Je kunt ook op de website van Fishmanias kijken. De stranden en het water zijn een enorme aanwinst voor Djursland en hier is volop gelegenheid om te ravotten, of je nu van kajakken, surfen of andere zeilsporten houdt. Je kunt ook gewoon op het strand spelen en spetteren in het goede zwemwater.

Als de golfclubs een deel van de vakantiebagage zijn, kun je deze gebruiken op de verschillende goede golfbanen verspreid over Djursland.

Lubker-golf-resort Djurs

Dagje uit

Er is genoeg te zien en doen op Djursland en in de directe omgeving. Wil je beleven hoe de hogere klasse vroeger leefde? Dan ligt het voor de hand om het landhuismuseum Gl. Estrup te bezoeken. Direct ernaast ligt Det Grønne Museum wat over de jacht, bossen en landbouw vertelt.

Als je van dieren houdt zijn er meerdere dierenparken waar je uit kunt kiezen op Djursland:  Munkholm ZooRee Park SafariSkandinavisk Dyrepark en Kattegatcentret als je van dieren in het water houdt. Één van de beste en meeste populaire attractieparken van het land, Djurs Sommerland, ligt bijna om de hoek ongeacht waar je vakantiehuis op het schiereiland zich bevindt.

In Randers Regnskov stap je midden in de jungle, waar je krokodillen, vlinders, slangen en vele andere jungledieren kunt zien.

Djursland ligt dichtbij de Jutlandse hoofdstad Aarhus, die boordevol activiteiten is. Naast de stad zelf zijn er bezienswaardigheden als Den Gamle ByARoSTivoli Friheden en Moesgaard Museum.

Gammel Estrup Foto Hans Henrik Tholstrup Medium Skandinavisk Dyrepark Isbjørn Medium