Bestemmingen

Funen en eilanden

Kies voor een ​​vakantiehuis op Funen en ontdek een betoverende wereld van gezellige dorpjes, weelderige natuur en levendige havengebieden. Geniet van het idyllische eilandleven en de schilderachtige omgeving wanneer je een zomerhuis huurt op Funen.

Funen en eilanden

Een vakantiehuis op Funen

Funen is iets heel bijzonders. Wanneer je in een vakantiehuis op Funen verblijft, kun je ervoor kiezen om op het eiland zelf te blijven, of je kunt een bezoek brengen aan één van de ruim 90 eilanden en eilandjes die Funen omringen. De bekendste eilanden zijn Ærø met de twee gezellige stadjes Ærøskøbing en Marstal en het eiland Langeland met als hoofdstad Rudkøbing. Als je daarentegen een eiland wilt bezoeken dat je bijna alleen voor jezelf hebt, dan zijn daar rondom Funen volop mogelijkheden voor.

Funen wordt ook wel de tuin van Denemarken genoemd. Zowel omdat veel van de groenten die in de rest van Denemarken worden gegeten op het eiland worden verbouwd, maar ook omdat Funen – terecht – als een mooie en pittoreske omgeving wordt beschouwd.

De idyllische dorpjes staan ​​bijna in de rij om te pronken met hun straten en vakwerkhuizen. De oude marktstadjes zijn zowel mooi als gezellig. Als dat nog niet genoeg is, zijn er ruim 120 kastelen en landhuizen op Funen. De grond is vruchtbaar en Funen ligt strategisch geplaceerd tussen Seeland en Jutland, waardoor veel adellijke en rijke families ervoor kozen om zich op het eiland te vestigen.

Op Funen zijn de stranden rustig en kindvriendelijk en het water is schoon. Er zijn tal van boerderijwinkels en kraampjes langs de weg waar van alles van aardbeien tot uitstekende kunst en aardewerk wordt verkocht.

Badehuse R Sk Bing Strand R 29157 Visitfyn Viby Og M Le 47

Cultuur

Misschien was het geen toeval dat de bekende schrijver H.C. Andersen in Odense op Funen werd geboren. Want Funen en de eilanden bruisen van cultuur en sfeer.

Een andere beroemde kunstenaar van Funen is de componist Carl Nielsen, geboren in Nørre Lyndelse. Hij slaagde erin zes symfonieën te schrijven en de muziek voor rond de 350 Deense liederen.

Naast een aantal lokale tentoonstellingen en galerieën zijn er op Funen 3 grote kunstmusea. In Odense vindt je Brandts, waar de Brandts Kunsthallen en het Fotografiemuseum zijn gevestigd. Evenals het Fyns Kunstmuseum dat een uitgebreide collectie Deense kunst vanaf de 18e eeuw heeft. In Kerteminde ligt het gezellige Johannes Larsen Museum gehuisvest in het oude huis en atelier van de kunstenaar.

21.06.25 Kreditering H.C. Andersens Hus, Laerke Beck Johansen (24) Design Uden Navn (6)

Natuur op Funen

De meeste mensen kennen Funen van de snelweg die over het eiland loopt. Maar Funen heeft nog veel meer te bieden. Hier zijn meren, kustlijnen, bossen en landbouwgebieden.

Funens Hoved, een schiereiland aan de noordkant van het eiland, is een spannend natuurgebied waarvandaan je onder andere uitzicht hebt op het eiland Samsø. Een wandeling rond de kop is een kleine 3 kilometer lang. Het noordelijke deel van Funens Hoved is beschermd natuur.

Bij Middelfart ligt Hindsgavl Dyrehave, waar je grote kuddes edelherten en damherten van dichtbij kunt zien. Tegelijkertijd kun je genieten van het uitzicht op het oude kasteel Hindsgavl dat tegenwoordig een hotel en conferentiecentrum is.

Svanninge Bakker – ook wel De Funense Alpen genoemd – is een heuvelachtig gebied dat op het hoogste punt 126 meter boven de zeespiegel ligt

Hindsgavl 2012 7 17A CMYK 141122 Herregaardsruten Koloritmedia 00542

De Funense koopsteden

Het rijmpje over de Funense marktsteden werd vroeger op veel Deense scholen geoefend. Mocht iemand het vergeten zijn, het luidt als volgt: Odense, Bogense, Middelfart, Assens, Faaborg, Svendborg, Nyborg, Kerteminde. En nu we toch bezig zijn, zijn ook de marktsteden Ærøskøbing op het eiland Ærø en Rudkøbing op Langeland benoemenswaardig.

Wat de steden gemeen hebben is dat ze aan het water liggen, waardoor de maritieme sfeer volop te beleven is. Er is ook veel geschiedenis en gezellige geplaveide straatjes en steegjes.

Odense is de twee na grootste stad van het land, de hoofdstad van Funen, en heeft een gezellig handelscentrum met alle denkbare soorten winkels langs de 3 km lange winkelstraat. Odense is ook een cultureel centrum met musea, theaters en muziek.

Svendborg is de één na grootste stad op Funen en moet daarom genoegen nemen met de titel van hoofdstad van de Zuid-Funense eilandengroep. Svendborg is een gezellige en mooie stad, waar zowel de levensvreugde als de muziek gedijen. In Svendborg zijn er meer dan 700 liveconcerten per jaar.

Drone Over Svendborg (11) Visitfyn Bogense 32

Activiteiten

Alleen de grenzen van onze verbeelding zijn een uitdaging voor de mogelijkheden die Funen te bieden heeft. Het ligt voor de hand om uw blik naar het water te richten, waar de meeste zomerhuisjes dichbij geplaceerd zijn. Water staat gelijk aan goede mogelijkheden voor spel en beweging. Dat kan in de vorm van zwemmen vanaf een van de kindvriendelijke stranden, maar het is ook mogelijk om te surfen, kajakken, zeilen, duiken of vissen. Sportvissers hebben zowel op Funen als op Langeland goede mogelijkheden, omdat het mogelijk is om zeeforel direct vanaf de kust te vangen.

Vanuit bijna alle kustplaatsen kun je een zeiltocht maken om de Funense eilandengroep te beleven, of het nu naar een eiland is of als rondvaart aan boord van een van de oude houten schepen.

Funen heeft ook diverse golfbanen, waarvan een aantal op internationaal niveau zijn.

Er zijn goede fietsroutes rond Funen en over het hele eiland. Wandelliefhebbers kunnen een van de lange wandelroutes van Denemarken proberen te volgen, deze heet Øhavsstien, die de Zuid-Funense eilandengroep omringt. Het pad is 220 kilometer lang en voert door prachtige landschappen, langs landhuizen en dorpen

Hav Rred Fyn (4) Kajak Svendborgsund Solnedgang

Dagje uit

Funen en H.C. Andersen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De wereldberoemde Deense avonturenschrijver werd geboren in de hoofdstad van Funen, Odense. De hoofdstad heeft een uitstekend museum, H. C. Andersens Hus, die het verhaal vertelt van de beroemde zoon van deze stad.

Als je toch in Odense bent, is het een aanrader om ook Odense Zoo te bezoeken, die een prachtige ligging heeft in het centrum van de stad wat rijkt tot aan de rivier Odense Å. Deze dierentuin heeft alles wat je mag verwachten en meer. De zeekoeien die Odense Zoo heeft zie je niet in veel andere dierenparken.

In Odense was ooit de thuisbasis van een van de 5 ringburchten uit de vikingetijd van Harald Blauwtand. Vrijwel alles is weggegraven, dus als je meer van het vikingtijdperk wilt beleven, kun je beter langs Vikingmuseum Ladby rijden, waar  je het enige scheepsgraf van Denemarken uit de vikingtijd kunt zien.

Als de natuur u aantrekt, zijn er zowel in Kerteminde als in Svendborg goede mogelijkheden daarvoor. Bij Fjord&Bælt in Kerteminde kun je bruinvissen en andere zeedieren ontmoeten, terwijl je bij Naturama in Svendborg oog in oog komt te staan met skeletten van walvissen, vogels, ijsberen, wolven en wilde zwijnen.

Egeskov Slot wordt beschreven als Europa's best bewaarde waterburcht uit de Renaissance. Naast het kasteel kun je genieten van een van de mooiste tuinen van Denemarken, fantastische labyrinten en tentoonstellingen van oldtimers, poppenhuizen en nog veel meer.

Fjord Og B Lt Kerteminde (13) Egeskov 0136