Bestemmingen

Lolland, Falster en Mön

Lolland, Falster en Møn liggen in een spannende hoek van Denemarken. Hier zijn kilometerslange witte zandstranden, die omringd zijn door unieke mooie natuur. Gelijkertijd is het weer hier gemiddeld gezien beter dan in de rest van Denemarken.

Lolland, Falster en Mön

Zomerhuis nabij Møns Klint

Wanneer je in een vakantiehuis op Lolland, Falster of Møn verblijft, mag je één van de bekendste en meest geliefde natuurgebieden van Denemarken Møns Klint niet missen. Hier kun je wandelen in een van de oudste beukenbossen van Denemarken, de hoge witte krijtrotsen bewonderen en de ruim 400 treden lange trap te gebruiken om op het strand te komen.

De drie eilanden vormen een charmante hoek in Denemarken met prachtige natuur en de goede strand- en zwemmogelijkheden op één van de vele witte kindvriendelijke zandstranden.

Aan de oostkust van Falster ligt het ongeveer 20 km lange strand van Marielyst en de indrukwekkende bossen van Corselitze.

Lolland heeft een veelzijdig kustlandschap met kronkelende landweggetjes die leiden door idyllische dorpjes, langs beukenbossen en indrukwekkende kastelen en landhuizen.

Møn heeft veel meer te bieden dan zijn klif. Het eiland is rijk aan culturele monumenten waaronder één van de best bewaarde wallen van de Scandinavische landen die zich in Stege bevindt.

Marielyst Strand Luftfoto Livreddertårn 1 Credit Pajor 800Px Møn 090721 (18 Of 53) 800Px

Cultuur

Lolland, Falster en Møn hebben vele culturele monumenten, grafheuvels, middeleeuwse kerken, kloosterruïnes, kastelen en landhuizen.

Een van de meest spectaculaire kunstwerken van Denemarken bevindt zich in het noordelijke deel van Lolland. Op een vredig veld met een prachtig uitzicht op de Smålandzee stijgt het kunstwerk Dodekalitten uit over het landschap. Het is Grieks en betekent 12 stenen. Dat beschijft ook precies de 12 steunende stenen van elk 7 tot 9 meter, waar de bovenste 2 meter worden uitgesneden als hoofden. Het is een hele speciale en magische plek. In verband met de 12 beeldhouwwerken is er een cirkel met stenen waar je op kunt zitten. Elke steen heeft een luidspreker waaruit overdag achtergrondgeluiden komen, die naar de sculpturen stromen.

Een andere spannende plek is het Fuglsang Kunstmuseum, waar een grote verzameling van Deense schilderijen en sculpturen uit de periode van 1780 tot 1980 zijn te bewonderen. In het Middelaldercentret vlakbij de koopstad Nykøbing Falster kun je in de fictieve stad Sundkøbing 600 jaar terug in te tijd reizen

Dodekalitten 6 Credit Kunster Thomas Kadziola; Fotograf Business Lolland Falster 800Px Nykøbing Middelaldercentret Luftfoto 1 Credit Rune Johansen 800Px

Natuur

Er is qua natuur voor ieder wat wils op Lolland, Falster en Møn. Møn staat vooral bekend om zijn klif, maar op Møn kun je ook het fenomeen ‘Dark Sky’ beleven, omdat de nachtelijke hemel beschermd is tegen lichtvervuiling. Daarom kun je miljoenen sterren zien fonkelen, en zelfs op heldere nachten in de zomer is er een onbelemmerd zicht op de Melkweg.

Lolland heeft een aantal zeer mooie natuurgebieden met wilde natuur en een rijk vogelleven. Zowel de Maribomeren als de Nakskovfjord zijn opgenomen vind je op de lijst: Deense Natuurparken. Het gaat om aaneengesloten gebieden met unieke natuur en cultuurhistorische waarde.

Het zuidelijkste punt van Denemarken en Scandinavië ligt bij Gedser op Falster. Hier zijn goede mogelijkheden om vogels te zien, aangezien de trekvogels op weg naar het noorden of zuiden vlak langs vliegen. Halskov Vænge, ​​gelegen op oost Falster, is een van de best bewaarde historische bossen van Denemarken. Het bos heeft 6 stenen heuvels en 72 grafheuvels. Bøtø Nor ten zuiden van Marielyst is een beschermd vogelreservaat en een belangrijke broedplaats voor trekvogels. Het prachtige Corselitze-bos op Noordoost Falster is een prachtige plek om te voet, op de fiets of te paard op avontuur te gaan.

Dark Sky Per Rasmussen 800Px Maribo Naturpark Maribosøerne Luftfoto 1 Credit Rune Johansen 800Px

Gezellige koopsteden

Er zijn een reeks gezellige marktsteden op Lolland, Falster en Møn. De oude marktstadjes hebben een gezellige sfeer en veel bedrijvigheid. Er zijn kasseien en oude vakwerkhuizen, maar ook regelmatig marktdagen, livemuziek en festivals.

De grootste stad op Lolland is Nakskov. Het is prachtig gelegen aan het fjord en kent een goed handelsleven, b.v. in een van de oudste voetgangersstraten van het land. Het plein in Maribo is de verzamelplaats van de stad. De stad bevat De Kathedraal van Maribo en ligt direct aan de Maribomeren.

Nysted is prachtig gelegen in een baai aan de zuidkust van Lolland. In Nysted lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan ​​met oude straatjes en prachtige huizen. Direct bij de haven ligt het oude kasteel van Ålholm.

Nykøbing Falster is een levendige handelsstad met charme en sfeer. De stad heeft restaurants en cafés, evenals diverse musea en bezienswaardigheden.

Stege op Møn is een charmant middeleeuws stadje met oude koopmansboerderijen, pleinen, smalle straatjes, een intacte stadswal en een grote prachtige stadspoort. Stege is tevens een moderne handelsstad met goede winkelmogelijkheden en diverse eetgelegenheden.

Maribo Gamle Huse Bindingsværk Credit Business Lolland Falster 800Px Nykøbing Vandtårn Luftfoto 1 Credit Rune Johansen 800Px

Activiteiten

Lolland, Falster en Møn zijn een waar paradijs voor zeilers, surfers en vissers. Maar ook zwemmers genieten van de lange stranden en het heerlijke water. Golfers hebben ook goede mogelijkheden met maar liefst 6 banen binnen een straal van 40 km.

Op de fiets kunt u genieten van een deel van de 800 km lange fietsroute Østersøruten. Het bosrijke landschap nodigt ook uit tot wandelen en fietsen. Met zee aan alle kanten, fjorden, meren en Put & Take-vismeren is het gebied een paradijs voor vissers.

Bovendien is Kopenhagen niet verder weg, dan dat een eendaagse trip naar de hoofdstad mogelijk is. Er is een treinverbinding naar Kopenhagen, dus je hoeft de auto niet mee te nemen.

Hesnæs Strand Windsurfing 2 Credit Business Lolland Falster 800Px Golfklubben Storstrømmen Luftfoto Golfbane 1 Credit BEST Production 800Px

Dagje uit

Als het weer je in de steek laat biedt het grote tropische zwemparadijs Lalandia met verschillende andere activiteiten voor het hele gezin een goed alternatief. Je kunt op safari met je eigen auto in Knuthenborg Safaripark op Lolland. Middelaldercentret is een openluchtmuseum met autentieke replicas van de toenmalige gebouwen. In Guldborgsund Zoo kun je 500 dieren verdeelt over 94 soorten zien. Je kunt ook de grootste wijnerij van Denemarken bezoeken. Deze ligt op Frederiksdal Gods nabij Nakskov, waar je kunt zien hoe de productie van de bekroonde kersenwijn plaatsvindt.

Knuthenborg Elefant 1 Credit Business Lolland Falster 800Px Muld Frederiksdal Kirsebærvin Produktion Høst 2 Credit Ingrid Riis 800Px