Bestemmingen

Noordoost Jutland

Vakantie in een vakantiehuis in Noordoost-Jutland biedt onder andere kindervriendelijke stranden, levendige havens, gezellige steden, geheuvelde landschappen en een rijk vogelleven aan.

Noordoost Jutland

Vakantiehuisverhuur in Noord-Jutland

Met een zomerhuis in Noordoost-Jutland als uitvalsbasis heeft u de mogelijkheid om de oude dorpskerken, kastelen, landhuizen en andere historische monumenten in de omgeving te verkennen. Ten noorden van de Limfjord ligt het voor de hand om langs de kastelen van Voergaard, Dronninglund en Sæbygaard te rijden.

Ten zuiden van de Limfjord ligt onder andere het Willestrup landgoed, het kasteel Visborggaard, het landgoed van Nørlund en het kasteel van Lindenborg. Noordoost-Jutland staat bekend om de kleine, gezellige kustplaatsen met levendige havens en de vele kindvriendelijke stranden zowel ten noorden als ten zuiden van de Limfjord. Hier laat het Kattegat zich van zijn vriendelijkste kant zien: het water is ondiep en je moet ver in het water lopen voordat het diep wordt. Op sommige plaatsen worden de witte zandstranden vervangen door zeeweiden en lagunes met een rijk vogelleven. In het achterland liggen grote stukken heide, heuvellandschappen, bossen en plantages.

Sæbydji 0536 800Px (1) Voergaard Castle North Jutland Denmark ©Mette Johnsen Small

Cultuur

De marineofficier Tordenskjold had een belangrijke rol in de Deens-Noorse marine in zijn tijd waar er oorlog was met Zweden. De marinestad Frederikshavn was zijn belangrijkste basis buiten Kopenhagen toen hij in gevecht was met de Zweedse marine. Frederikshavn heeft de oude zeeheld omarmd en er staat een standbeeld van hem in de stad.

Ten zuiden van Frederikshavn ligt Sæby, dat in 1524 marktstadsrechten kreeg. Het oude gedeelte van de stad wordt gekenmerkt door prachtige huizen en gezellige straatjes.

De plaats Mariager ligt naast het Mariagerfjord. Het kleine, gezellige stadje staat bekend om het fjord, zijn rozen, oude scheve vakwerkhuizen en geplaveide straatjes. Mariager heeft een enorme  prachtige en witgekalkte kloosterkerk die het verhaal vertelt van de tijd dat de stad een groot klooster huisvestte.

Vikingecenter Fyrkat bij Hobro biedt activiteiten en bezienswaardigheden aan die je 1000 jaar terug in de tijd brengen en laat zien hoe het leven was in één van de geschiednis zijn grootste vikingburchten.

Nordoestjylland 8 Mariager Kirke

Natuur

Als u vakantie viert in een vakantiehuis in Noordoost-Jutland bent u dichtbij charmante marktstadjes, prachtige natuur en fijne stranden met ondiep water en lage golven. De zomerhuisverhuur strekt zich uit over een lang en zeer gevarieerd gebied van Bratten ten zuiden van Skagen tot aan de Mariagerfjord in het zuiden.

Rebild Bakker en Rold Skov in Himmerland bieden gezamenlijk 8.300 hectare land aan met een heuvelachtig landschap, bosmeren en bronnen, gevarieerd bos, rijke fauna en vele wandelroutes.

Je hebt ook de mogelijkheid om op eilandvakantie te gaan in een vakantiehuis op Læsø, waar je een grote keuze aan mooie vakantiehuizen vindt. Læsø staat bekend om zijn heerlijke kreeften, de met zeewier bedekte huizen en zoutfabriek.

Læsø Jomfruhummer (2) 800Px MTB I Rold Skov

Steden

In de vele kleine vissersdorpjes langs de kust van Noordoost-Jutland kun je vele uren doorbrengen met het bijbehorende sfeervolle leven. Frederikshavn is een van de beste handelssteden van Noord-Jutland met talloze winkels en cafés. Vanaf hier kun je ook een 1-daagse reis naar Zweden of Læsø maken.

Ervaar het charmante marktstadje Sæby. Hier vind je oude goed onderhouden huizen, verkeersvrije en geplaveide straatjes, de watermolen van Sæby Å, een gezellige jachthaven en een heerlijk kindvriendelijk strand. Hals is een gezellig vakantiestadje met een levendige havengebied. Vanaf hier kun je de 5 minuten lange tocht per veerboot over de Limfjord naar Egense maken. Het oude stadscentrum van Aalborg heeft een ruim aanbod aan galeries en winkels, en heeft de langste horecastraat van Denemarken genaamd Jomfru Ane Gade met zijn vele  restaurants en bars. Het levendige en sfeervolle vakantieplaatsje Øster Hurup heeft een prachtig strand, talloze activiteiten voor de hele familie, een bruisend nachtleven en een gezellige moderne vissers- en jachthaven.

Frederikshavn Q0A7450 800Px Musikkenshus Aalborg 800Px

Activiteiten

De noordoostelijke kust van het Kattegat van Jutland nodigt uit tot wateractiviteiten. Er zijn op vele locaties goede mogelijkheden om te zwemmen, windsurfen en zeilen, maar het gebied is ook ideaal voor vissers, aangezien je direct vanaf het strand, vanaf een boot op zee of in de vele kreken, meren en Put & Take-visparken in het achterland kunt vissen. Ook golfers kunnen hun hobby uitoefenen in Noordoost-Jutland. Het gevarieerde achterland leent zich uitstekend voor fietsen en wandelen. In Rold Skov zijn er diverse mooie mountainbikeroutes.

Lystfisker Mette Johnsen 800Px Hals Strand Q0A2838 800Px

Dagje uit

In Aalborg Zoo kun je meer dan 1.500 dieren van over heel de wereld bewonderen. Midden in het moerasgebied Lille Vildmose ligt het Lille Vildmosecentrum, waar je elanden en adelaars kunt zien en op een oude turftrein kunt rijden. In het regenwoudpark Randers Regnskov kun je door de jungle wandelen waar je zowel vlinders, slangen, krokodillen, zeekoeien, panters en watervallen kunt bezichtigen. Probeer eventueel de vele activiteiten voor jong en oud in de grote zomerpretparken Fårup en Djurs. Het een na grootste bosgebied van Denemarken genaamd Rold Skov, strekt zich uit over 8.300 hectare heuvelachtig landschap met vele bosmeren, bronnen en een rijke fauna. Hier zijn verschillende wandel- en mountainbikeroutes, die je diep in het bos brengen. Het charmante eiland Læsø, gelegen in het Kattegat heeft zijn eigenaardige natuur en cultuur die makkelijk te bezoeken is op een dagjesreis vanuit Frederikshavn.

Lille Vildmose Nicolas Cho Meier (33) 800Px Aalborg Zoo Bavian Rene Frederiksen 800Px