Noordwest Jutland

Boek een vakantiehuis in Noordwest-Jutland en geniet van een vakantie vol brede zandstranden, gezellige badplaatsen en prachtige zonsondergangen.

Noordwest Jutland

De sfeer in het zomerland

Langs de westkust van Noord-Jutland vind je een reeks gezellige bad- en vakantiesteden. Helemaal bovenaan ligt Skagen, dat meer te bieden heeft dan de meeste vakantiesteden. Er zijn cafés, galeries, restaurants, een gezellige haven en het bijzondere licht dat al jaren kunstenaars van over de hele wereld naar de stad lokt. De landtong Grenen, iets ten noorden van Skagen, is het noordelijkste punt van Denemarken. De twee zeeën Skagerak en Kattegat komen hier samen en daarom kun je met elk een voet in een andere zee staan.

Als je laat in de avond in Skagen bent, kun je de zon zien ondergaan vanaf het zonsondergangplein in Gammel Skagen. Zowel de lokale bevolking als toeristen maken hier pelgrimstochten om te genieten van de zonsondergang in de Noordzee. Maar de zonsondergang is niet alleen prachtig vanuit Skagen. Het is een adembenemend gezicht langs de gehele westkust van Noord-Jutland.

Langs de kust liggen Lønstrup, Løkken en Blokhus, waar je kleine winkeltjes kunt bezoeken of even kunt pauzeren in een van de cafés. Als je de tocht voortzet, kom je bij de oude vissersgronden zoals Slettestrand, Thorup Strand, Vorupør en Klitmøller, bijgenaamd Cold Hawaii, dat de afgelopen jaren zijn sporen heeft verdiend als de surfhoofdstad van Denemarken. Dichtbij Slettestrand ligt Svinkløv met een van de bekendste strandhotels van Denemarken, waar ook absoluut eersteklas eten wordt geserveerd.

Solnedgangspladsen Skagen Denmark ©Mette Johnsen Large Loenstrup Topimage 10 Klint

Cultuur

De prachtige natuur en het bijzondere licht in Noord-Jutland hebben ervoor gezorgd dat een groot aantal kunstenaars en ambachtslieden zich in de omgeving hebben gevestigd. Daarom is het op veel plekken mogelijk om werkplaatsen en galleries te betreden.

Ook op het gebied van muziek is Noord-Jutland een paradijs gedurende de zomer, waar er veel  concerten en muziekfestivals georganiseerd worden. De meest bekende zijn Nibe FestivalSkagen Festival en Vendsyssel Festival, waar er van begin juli tot half augustus klassieke concerten zijn.

Nordvestkysten Sommer 2020©Flyingoctober 2014 1200Px IMG 8657 1200Px

Natuur

In Noord-Jutland ligt het eerste en grootste nationale park van Denemarken, Nationalpark Thy. De grote en talrijke landschappen met duinen die zich uitstrekken van Hanstholm tot Agger Tange zijn volkomen uniek in een Europese context.

Råbjerg Mile, de grootste wandelduin van Denemarken, ligt 15 kilometer ten zuiden van Skagen en is een indrukwekkende belevenis.

De natuur in Noord-Jutland kan ruw zijn en onze zomerhuizen liggen vaak midden in de ruige natuur met de brede zandstranden van de Noordzee in de voortuin. In Noord-Jutland zijn er zomerhuizen en vakantiehuizen voor elke smaak. Van het luxe zomerhuis met zwembad, spa en sauna tot de meer bescheiden zomerhuizen, waar de mogelijkheden voor ontdekkingen in de natuur de hoofdrol spelen. In Skagen kun je midden in de stad wonen in een vakantiehuis of appartement, waar je de goede sfeer op de straten kunt ervaren, die in de zomer bruisen van het leven. Je kunt ook een zomerhuis huren aan de rand van Skagen, waar het de natuur is die het meest indruk maakt, maar waar het stadsleven toch dichtbij is.

Råbjerg Mile Mette Johnsen (5) 1200Px Klitmøller Mette Johnsen (2) 1200Px

Steden

Skagen is iets heel bijzonders. Het ruim 600 jaar oude marktstadje heeft een prachtige stedelijke omgeving met idyllische gele huisjes. Maar Skagen is veel meer dan een vakantiestad. In de levendige vissers- en jachthaven is volop leven en sfeer te vinden.

In de badplaatsen Lønstrup, Løkken en Blokhus is de sfeer in de zomer bijna zuidelijk. De steden hebben een veelzijdig aanbod aan gezellige cafés en restaurants, evenals winkels die alles verkopen van keramiek tot bakkerijbrood. 's Avonds kunt u genieten van het bruisende nachtleven in de diverse cafés en restaurants.

Thorup Strand, Vorupør en Klitmøller zijn oude vissersdorpjes en dat merk je nog steeds. Op verschillende plaatsen worden na een tochtje op zee nog steeds de kenmerkende blauwe vissersvaartuigen op het strand getrokken.

In het noordwestelijke deel van Noord-Jutland liggen verschillende handelsstadjes en culturele steden. Zowel Thisted als Hjørring zijn historische steden en hebben beide een cultureel aanbod met een veelzijdig karakter. In Thisted bevindt zich een van de beste oude brouwerijen van het land, Thisted Bryghus, waar het mogelijk is om op onderzoek uit te gaan.

De hoofdstad van Noord-Jutland is Aalborg, die verleidt met de legendarische Jomfru Ane Gade; De langste horecastraat van Denemarken met een grote variatie aan restaurants en bars. Aalborg staat ook bekend om zijn architectuur, galeries, concertzalen en vele winkels

Nordvestkysten Sommer 2020©Flyingoctober 3235 1200Px Nordvestkysten Sommer 2020©Flyingoctober 1524 1200Px

Activiteiten

De zee, de wind en de grote golven maken Noordwest-Jutland tot een paradijs voor surfers. Het bekendste is Klitmøller, maar het is lang niet de enige plek langs de kust waar je kunt surfen. En mocht de wind op een dag te hevig zijn, dan is de Limfjord niet ver weg en is het hier vrijwel altijd goed surfweer.

Naast zwemmen langs de stranden in Noord-Jutland zijn vliegeren en beachvolleybal ook populaire activiteiten. Landinwaarts, beschut achter de duinen, kun je golfen, paardrijden of vissen. Ook is het mogelijk om te fietsen en wandelen in één de vele natuurgebieden of langs Vesterhavsstien, een wandelroute langs de zee, die zich helemaal uitstrekt van Skagen tot aan Blåvandshuk in het zuidelijke deel van Jutland.

Hirtshals+Tversted ®Flyingoctober Nordvestkysten Sommer 2020 0162 (6) 1200Px Nordvestkysten Sommer 2020©Flyingoctober 1125 1200Px

Dagje uit

Er zijn verschillende mooie bezienswaardigheden in Noord-Jutland. Nordsøen Oceanarium in Hirsthals is het grootse aquarium in Noord-Europa wat zeehondenfaciliteiten heeft. Fårup Sommerland is een leuk en spannend pretpark voor het hele gezin. In Aalborg Zoo kun je 1.500 dieren van over de hele wereld bekijken, onderverdeeld in meer dan 100 verschillende soorten. Beleef de impact van de zandverstuiving op de 90 meter hoge zandduin Rubjerg Knude nabij Lønstrup. Hier kun je ook de meeste beroemde vuurtoren van Denemarken bezoeken, die in 2018 70 meter landindwaarts werd verplaatst.

Voor vogelliefhebbers is het reservaat Vejlerne bij de Limfjord en Bulbjerg, de enige vogelberg een bezoek waard. Langs de stranden en duinen liggen oude bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Voor degenen met een speciale interesse voor bunkers zijn er bunkermusea in zowel Hirtshals als in Hanstholm.

Nordvestkysten Sommer 2020©Flyingoctober 1840 1200Px Flyingoctober Nordvestkysten Efterår 2020 2141 1200Px