Bestemmingen

Seeland

Seeland is omringd door water, kusten en kilometerslange zandstranden, die tot de meeste schone en kindvriendelijke van Denemarken behoren.

Seeland

Vakantiehuisjes op Seeland

Bij Sol en Strand vind je heel veel leuke vakantiehuisjes op Seeland. Of je nu op zoek bent naar een strandvakantie, natuurbelevenissen of de culturele wereld, Seeland heeft het allemaal.

Denemarken heeft 8 plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarvan bevinden zich er 5 in Seeland: de Kathedraal van Roskilde, het kasteel Kronborg bij Helsingør, Stevns Klint en het Parforce-jachtlandschap in Noord-Seeland. Ringkastelen uit de Vikingtijd zijn zojuist aan de lijst toegevoegd - en 2 daarvan bevinden zich op Seeland.

Seeland is omgeven door water en de kusten bieden kilometerslange zandstranden aan, die tot de schoonste en meest kindvriendelijke van Europa behoren. De Seelandse natuur is prachtig en veelzijdig. Er zijn grote bosgebieden en indrukwekkende koninklijke kastelen, en in Noord-Seeland liggen de twee grootste meren van Denemarken, Arresø en Esrum Sø.

Kattegat en Isefjord bieden een zeer gevarieerd landschap aan. Hier zijn de beste stranden, opvallende morenelandschappen, de afgedamde Lammefjord, bossen en nog veel meer.

DSC0035 Tisvilde Beach ©Tine Uffelmann Visitnordsjælland Medium

Cultuur

Geschiedenis, cultuur en sfeer. Seeland is heel veelzijdig en heeft een lange interessante geschiedenis. Kopenhagen is vanaf de 16e eeuw de belangrijkste stad van Denemarken. Het koningshuis bleef in de stad, maar ze hebben op verschillende plaatsen in Seeland kastelen en residenties in bezit gehad. De huidige koningin woont een groot deel van het jaar op het kasteel in Fredensborg, waar het een deel van de zomer mogelijk is om een rondleiding door het kasteel zelf te maken.

De Kathedraal van Roskilde is het mausoleum van de koninklijke familie. Sinds Christian de derde, die in 1559 als eerste in de kerk werd begraven, is de kerk van Roskilde de plaats waar het koningshuis word begraven. Er zijn vandaag de dag 100 koninklijke graven in de kerk, waarvan 40 koningen en koninginnen.

De musea liggen dichtbij Seeland. En hier is er voor ieder wat wils. Van het Louisiana kunstmuseum in Humlebæk tot het PanzerMuseum East bij Slagelse.

Fredensborg Slot 43511 Medium West Zealand Roskilde Cathedral Queen Margrethe I Sarcophagus Medium

Natuur

Het lange stuk kust in Noord-Seeland met kustplaatsen als Tisvildeleje, Hornbæk, Gilleleje en Liseleje wordt ook wel De Deense Rivièra genoemd. De natuur is prachtig en de stranden langs de kust zijn aantrekkelijk.

Maar Seeland is veel meer dan Noord-Seeland. In het westen ligt het charmante Hornsherred en het idyllische Odsherred. Als je wilt, kun je hier op zeewiersafari gaan en proeven wat we in de toekomst gaan eten. Ver naar het westen ligt het deel van Seeland dat een kustlijn heeft richting de zeestraat de Grote Belt. De kust van de Grote Belt is ideaal voor iedereen die van water houdt, en de prachtige en gevarieerde natuur nodigt uit tot fietsen en wandelen.

Midden in Seeland ligt de bijzondere Faxe Kalksteengroeve, waar fossielen uit heel oude tijden te vinden zijn. Er is gratis toegang tot de kalksteengroeve, die nog steeds een werkplaats is.

Zuid-Seeland is charmant en hier vind je onder andere Holmegaard Mose bij Næstved, het grootste hoogveen van Seeland – wat oorspronkelijk zo'n 500 hectare groot was.  Jarenlang werd er turf uit het veen gegraven, maar in 1987 stopte dit, en in 2007 werd het veen verder beschermd. En dan is er natuurlijk Stevns Klint wat echt een bezoekje waard is.

DSC 0027 Sjaelland 30

Steden

De vele gezellige marktsteden en kustplaatsen van Seeland nodigen uit tot winkelen, plezier maken en culturele belevenissen.

Gilleleje, de meest noordelijke stad van Seeland, heeft zijn idyllische straatjes en prachtig gerestaureerde huizen behouden. Hornbæk is een charmant stadje met winkels, een gezellige haven, diverse goede eetgelegenheden en een bruisend leven in de zomermaanden.

Verspreid over Seeland liggen een handvol oude stadjes die de moeite waard zijn om even langs te gaan. Steden als Roskilde, Helsingør, Næstved, Køge, Slagelse, Hillerød, Holbæk, Ringsted, Frederikssund, Korsør, Frederiksværk, Sorø, Vordingborg en Nykøbing Sjælland zijn allen aan te raden.

En dan natuurlijk Kopenhagen wat absoluut uniek is. Eén van de mooiste, vredigste en meest charmante steden van Europa.

Copenhagen Stroeget Cafe Europa Exterior Medium Gilleleje Town Center ©Tine Uffelmann Visitnordsjælland Medium

Activiteiten

De lange kuststrook vormt de perfecte setting voor watersporten. Kite- en windsurfen, kajakken, zeilen, duiken en zwemmen zijn populaire activiteiten in heel Seeland.

De hoge kliffen en de gunstige windomstandigheden in Noord-Seeland maken Vejby Strand een aantrekkelijke plek voor paragliders. Vooral het gebied rond Heatherhill is populair.

Ook golfers hebben hier goede mogelijkheden aangezien Seeland een grote concentratie aan golfbanen heeft. De zee, de fjorden en de talloze meren en beken zijn perfect om te vissen.

Lynæs Surfing Lyn X Open ©Tine Uffelmann Visitnordsjælland Medium Biking North Sealand Credits Hiller D Kommune Visitnordsj Lland

Een dagje uit op Seeland

Sommerland Sjælland vlakbij Nykøbing Sjælland heeft het grootste waterpark van het hele eiland en vele andere activiteiten voor kinderen en avontuurlijke zielen. Bonbonland bij Næstved heeft meer dan 60 activiteiten voor het hele gezin.

Stevnsfort dat is uitgehouwen in Stevns Klint geeft een inzicht in de tijd van de Koude Oorlog, waarbij het fort een belangrijk deel was van de verdediging van zowel Denemarken als de NAVO.

TIVOLI midden in Kopenhagen is een echte publieksmagneet en veruit de grootste toeristische trekpleister. Op de tweede plaats komt s’ werelds oudste pretpark Bakken, terwijl Kopenhagen Zoo de meest populaire dierentuin van het land is. Als je van dieren houdt ligt het ook voor de hand om Den Blå Planet een dagje te bezoeken. Het is het grootste aquaruim van Noord-Europa waar het leven onder water de hoofdrol speelt.

Ook zijn er talrijke musea, vooral in de omgeving van Kopenhagen. Een lijst met de verschillende musea in Kopenhagen is te vinden bij Visit Copenhagen.

Parkeer niet je auto in het centrum van Kopenhagen. Het is duur en lastig om hier te parkeren. Het is veel makkelijker om de auto te parkeren bij een van de vele treinstations op Seeland en daarvandaan de trein naar de binnestad te nemen.

Hovedindgangen SIT 2019 Lasse Salling 01 Billedetilpm