Bestemmingen

West Jutland

Vind alles wat je hartje begeert in een vakantiehuis aan de westkust van Jutland.

West Jutland

Gezondheid voor de ziel

witte, brede zandstranden zich landinwaarts uit met hoge duinen. Vanaf de stranden van West-Jutland kunt u enkele van de mooiste zonsondergangen van Denemarken ervaren.

De westkust van Jutland is een van de populairste vakantiegebieden in Denemarken onder vakantiehuisgasten. De haven- en vakantiesteden liggen op een rij langs de kust. In het prachtige rustige duinlandschap en rond of tussen de steden vind je een ruime keuze aan vakantiehuizen voor je vakantie.

Op het meest westelijke punt van Denemarken ligt Blåvandshuk Fyr. Rond de vuurtoren en vele andre plekken langs de kust staan nog veel zichtbare bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Jyllands Vestkyst 11 Jyllands Vestkyst 38

Cultuur

West-Jutland bruist van cultuur en belevenissen. Hier vind je kerken, vuurtorens, duinboerderijen, marktsteden en gezellige vakantie- en havensteden.

Hier zijn een aantal van de beste musea van Denemarken gevestigd, en op verschillende plaatsen laat het Vikingtijdperk zijn gezicht zien. Bijv. in de oudste stad van Denemarken, Ribe, en in

Bork Vikingehavn bij het Ringkøbing Fjord. Iets ten noorden van Esbjerg staat het gigantische beeldhouwwerk ”Mennesket ved Havet” - de 4 in wit beton gegoten figuren zijn 9 meter hoog. Het beeld moet de pure, onbedorven menselijke ontmoeting met de natuur weergeven. Het historische landhuis Nørre Vosborg, gelegen nabij de plaats Vemb, is tegenwoordig een levendig en dynamisch cultureel centrum. Onder de vele prominente namen die Nørre Vosborg hebben bezocht was onder andere H.C. Andersen, die in 1859 op een zomerverblijf op het landhuis was.

Esbjerg Men By The Sea ©Svend Wiig Hansen Photographer Lasse Lagoni Medium RVC Viking 800Px

De natuur van West-Jutland

De natuur langs de westkust is zowel wild, indrukwekkend als prachtig. Het strekt zich uit van Thyborøn in het noorden, waar het duinlandschap met de brede, witte zandstranden begint, tot aan de Waddenzee in het zuiden.

Er zijn maar weinig plekken waar je zo'n karakteristieke natuur kunt ervaren als op Holmlands Klit, waar Hvide Sande in het midden ligt. Op het gehele traject van Søndervig tot Nymindegab is er aan beide kanten water en zijn er beschermde duingebieden.

Het natuurgebied van de Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op 2 populaire eilanden in de Waddenzee, Fanø en Rømø, kun je ontdekken waarom.

Fanø is het mooiste eiland in de Waddenzee en heeft qua natuur veel te bieden. Naast prachtige stranden zijn er zandduinen met kleine meertjes en moerassen, hier zijn plantages met uitzichtpunten en kwelders waar de schapen grazen.

De Noordzee beïnvloed het landschap en de natuur van Rømø in alle opzichten. Achter het strand in het westen liggen verschillende duinenrijen, die op het eiland zelf begroeide heuveltoppen zijn.

Jyllands Vestkyst 39 Jyllands Vestkyst 55

Steden

Het oude marktstadje Ringkøbing heeft een benoemenswaardig gerenoveerd stadscentrum en een prachtig goed bewaard gebleven kerk. Grote delen van "het oude Ringkøbing" zijn nog in de oorspronkelijke staat.

De iets landinwaarts gelegen cultuur- en handelsstad Holstebro is een bezoek waard. De stad staat o.a. bekend om de fantastische kunstaankoop die het heeft gedaan. Voor het oude stadhuis staat het beeldhouwwerk ”Kvinde på kærre” van Alberto Giacometti. In 1966 kostte het 210.000 deense kronen, tegenwoordig is het vele miljoenen deense kronen waard.

Hvide Sande, midden in de Holmsland-duinen, is een actief en ijverig vissers- en scheepswerfstadje dat een van de grootste vissersvloten van Denemarken herbergt. Er zijn goede winkelmogelijkheden en diverse eetgelegenheden in de stad.

Het ligt ook voor de hand om Esbjerg te bezoeken, dat veel te bieden heeft op het gebied van cultuur, winkelen en eetgelegenheden. De stad ontstond in de nasleep van de Sleeswijkoorlogen toen Denemarken zijn twee belangrijkste Noordzeehavens, Husum en Altona, verloor.

Er zijn meerdere populaire vakantiesteden langs de westkust, waaronder Søndervig, Henne en Blåvand.

DJI 0036 Jyllands Vestkyst 15

Activiteiten

West-Jutland is een paradijs voor iedereen die van water houdt. Hier kun je surfen op de hoge golven van de Noordzee of een beginnerscursus volgen bij een van de surfscholen aan het Ringkøbing Fjord.

Sportvissers hebben geweldige mogelijkheden langs de pieren, op het strand, aan boord van een kotter op zee of in het binnenland waar meren, beken en Put & Take-vismeren zijn.

Langs de brede stranden zijn er ideale mogelijkheden om te zwemmen, wandelen, vliegeren, voor paardrijden, en om beachvolleybal of jeu de boules te spelen. Ook de Noordzee is een goede plek om naar barnsteen te zoeken.

In West-Jutland ben je bovendien nooit ver verwijderd van een golfbaan. Achter de kust en de duinen liggen veel prachtige natuurgebieden die uitnodigen tot wandelen en fietsen.

Kite 05 Vejers 03 (1)

Dagje uit

LEGOLAND is de grootste Deense toeristische attractie buiten Kopenhagen, die snelheid en spanning biedt. Je kunt de meer authentieke Viking-omgeving ervaren in Ribe Vikingecenter  en in Bork Vikingehavn. In het Vadehavscentret dichtbij Ribe krijg je de hele fascinerende geschiedenis van de Waddenzee te zien. Je kunt meer leren over wilde dieren in het Fiskeri- og Søfartsmuseet in Esbjerg.

Er zijn ook twee mooie musea in de buurt van Blåvand – Tirpitz en FLUGT. Achter de vorming van beide musea staat de wereldberoemde Deense architectengroep BIG– Bjarke Ingels Group.

In Thyborøn vind je zowel JyllandsAkvariet als het Sea War Museum Jutland.

Flyingoctober Vesterhavet Sommer Efter R 2020 0869 Flyingoctober Jyllandsakvariet DSC 2656