Bestemmingen

Zuidoost Jutland

Het zuidelijke gedeelte van Jutland is een mooie omgeving die veel te bieden heeft. Hier zijn zowel goede zwemstranden als mooie natuur en veel geschiedenis.  

Zuidoost Jutland

Vakantiehuizen in Zuidoost-Jutland

In Zuidoost-Jutland ligt een van de hoogste punten van Denemarken, Himmelbjerget, waar je vanaf de top een prachtig uitzicht hebt over de meren van Silkeborg. Met een vakantiehuis als uitvalsbasis bij Himmelbjerget kun je genieten van de prachtige natuur vanuit een kano of vanaf één van de rondvaartboten, die over de de rivier de Gudenå en de meren in de omgeving varen.

De kustlijn van Zuid-Jutland is een paradijs voor kinderen en volwassenen. Hier kun je allerlei strand- en watersporten beoefenen. De vele zandstranden met ondiep en kalm water zijn zeer kindvriendelijk. Achter de kust wordt het landschap gekenmerkt door diepe bossen, beschermde plantagelandschappen, meren en beken.

Met 113 meter is Skamlingsbanken het hoogste punt van Zuid-Jutland. Het was ook in Skamlingsbanken dat duizenden Deensgezinde zuiderlingen elkaar halverwege de 19e eeuw ontmoetten voor de zogenaamde taalfestivals. Verborgen in de heuvels ligt het bezoekerscentrum van Skamlingsbanken, waar je het hele verhaal kunt horen.

Als is zeker ook een bezoek waard. Als is een van de mooiste, groenste en meest charmante eilanden van Denemarken.

Sønderborg Nordals Købingsmark Strand Familieferie Badebro Svømning 800Px Silkeborg Søerne 29256 Medium

Cultuur

Een groot deel van de geschiedenis van Denemarken heeft zich afgespeeld in Zuidoost-Jutland. Het gebied kent vele gedenktekens, waaronder uit de vele oorlogen waar er om Denemarken werd gevochten. De Dybbøl molen, dat oorspronkelijk dateert uit 1744, is tegenwoordig ingericht met foto's en memorabilia van het slagveld.

Jelling-stenen die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat ​​en zich fysiek in de Jelling-kerk bevindt, dateert uit de Vikingtijd en wordt de doopakte van Denemarken genoemd. Een andere bijdrage van Zuidoost-Jutland aan de UNESCO-lijst is de prachtige en karakteristieke stad Christiansfeld.

Het Egtved-meisje, gevonden in 1921, is een van de best bewaarde vondsten uit de Bronstijd in Denemarken. Haar graf kan in Egtved worden bezocht, terwijl de originele vondsten en de overblijfselen van het Egtved-meisje te zien zijn in het Nationale Museum in Kopenhagen.

Sønderborg Slot is gerenoveerd in barokstijl en bevat onder meer een museum voor de geschiedenis van Zuid-Jutland. Maar Zuidoost-Jutland is veel meer dan overblijfselen uit het verleden. Hier vind je ook moderne architectuur, Deens design en levendige handelssteden.

Sønderborg Dybbøl Mølle Kanoner 800Px Kongernes Jelling Rune Stone Medium

Natuur

Een vakantie in een vakantiehuis in Zuidoost-Jutland betekent cultuur, natuur en kindvriendelijke stranden. De natuur is zeer gevarieerd. Hier vind je zowel op het oosten gerichte kuststroken, glooiende fjorden en oude beukenbossen tot aan het strand.

Het schiereiland Løjt Land ligt ten noorden van de plaats Aabenraa. Vanaf de heuveltoppen en bergkammen, die tot 92 meter hoog zijn, is er een formidabel uitzicht over de Kleine Belt, Genner Bay en Aabenraa Fjord. Het heuvelachtige landschap is een gevolg van de laatste ijstijd, die zo’n 10.000 jaar geleden eindigde.

In Haderslev Dierenpark is het mogelijk om zowel reeën als wild te zien die zich in kuddes over de open vlaktes bewegen.

Aan de noordkant van de Flensburg Fjord ligt het Gendarmpad, die vroeger werd bewaakt door de grenswachters die te voet langs de kust patrouilleerden. Tegenwoordig is het pad een zeer populaire wandelroute.

Sønderborg Aabenraa Gendarmstien Flensborg Fjord 800Px Haderslev Dyrhaven Krondyr 800Px

Steden

Van noord tot zuid in Zuidoost-Jutland zijn er een aantal spannende steden die tijdens de zomermaanden een variatie aan winkels, openluchtevenementen, concerten en festivals aanbieden.

Juelsminde ligt in een van de mooiste natuurgebieden van Denemarken. Het gezellige stadje beschikt over diverse eetgelegenheden, winkels, een grote jachthaven en een sfeervolle havenomgeving.

Kolding heeft pittoreske straatjes, groene gebieden, musea, kunstgalerijen, theater, een gezellig plein met restaurants en cafés en het ruim 700 jaar oude koninklijke kasteel Koldinghus.

Het oude vestingstadje Fredericia is ruim 370 jaar oud. De stad is prachtig gelegen langs de Kleine Belt en wordt omringd door de best bewaarde stadswallen van Noord-Europa.

Aabenraa ligt aan het fjord en hier kun je de haven, het strand, een mooie voetgangersstraat met een plein, de oude stad en het kasteel van Aabenraa, omgeven door water en bomen, ervaren.

In de historische handelsstad Haderslev zijn de straten kronkelig en geplaveid. De Kathedraal van Haderslev is indrukwekkend groot. Hier kun je ook een kijkje nemen in een aantal musea, b.v. het Deense Klokkenmuseum.

Landsoldat Vægterne Night Watch Men @Aabenraa 800Px

Activiteiten

Het zuidoostelijke deel van Jutland heeft veel te bieden. Er zijn hier zwembaden, waterparken en diverse golfbanen. Langs de kust is het mogelijk om te zwemmen, beachvolleyballen, zeilen, windsurfen en waterskiën. De 800 km lange Oostzee fietsroute baant onder andere zijn weg door Zuidoost-Jutland. De vele beken en meren in het achterland bieden uitstekende vismogelijkheden.

Hotel Baltic Høruphav Lowres (7) 800Px Lystfisker

Dagje uit

Het Science park Universe op Als heeft als doel om kinderen en volwassenen enthousisast te maken voor wetenschap, technologie en innovatie. Het AQUA Aquarium & Dierenpark in Silkeborg is Noordeuropas grootste zoetwateraquarium. Het voormalige koninklijke kasteel Koldinghus is vandaag de dag een spannend museum.LEGOLAND biedt snelheid, spanning en sensatie voor iedereen. Je kunt ook op safari in Givskud Zoo – wat heel erg wild is. Het eiland Endelave dat circa 10 km van de kust in het Kattegat ligt, wordt gekenmerkt door de prachtige natuur, die in alle seizoenen tot fietsen en wandelen uitnodigt.

Givskud Zoo Kid Feeding Camel ©Jesper Grønnemark Medium Universe Vr Coaster ©Universe 800Px