Bestemmingen

Zuidoost Jutland

Het prachtige Zuidoost-Jutland biedt vele leuke vakantiebelevenissen voor het hele gezin.

Zuidoost Jutland

Het achterland bestaat uit bos, beschermde natuurgebieden, meertjes en beekjes. Himmelbjerget, met Denemarkens hoogste punt, ligt bij de meren van Silkeborg. Maak een tochtje met een of een boot, en geniet van de prachtige natuur. Skamlingsbanken bij Binderup is een prachtig natuurgebied, en met zijn 113 meter boven het zeepeil ook de hoogste punt van Zuidoost-Jutland. Het eiland Als is ook beslist de moeite waard. Als is één van de mooiste, groenste eilanden van Denemarken.

Sydoestjylland 6 Sydoestjylland 31

Cultuur

Zuidoost-Jutland is een gebied met een voor Denemarken belangrijke geschiedenis. Het gebied wordt gekenmerkt door gedenkstenen, o.a. van de oorlogen die in het verleden voor het vaderland Denemarken werden gevoerd. Dybbol Molle (uit 1744) lag vroeger midden in een militair gebied. Het is nu ingericht met foto´s en voorwerpen van het slagveld. Lees verder op www.1864.dk Jellingestenene wordt ook wel de doopakte van Denemarken genoemd, door het runeschrift uit de Vikingentijd. Egtvedpigen, dat in 1921 gevonden werd, is het best bewaard gebleven moeraslijk uit de Bronstijd. Een museum informeert je over deze zeldzame vondst. Sonderborg Slot, met een museum over de geschiedenis van deze streek, is gerestaureerd in barokstijl. Zuidoost-Jutland biedt meer dan louter monumenten. Je vindt hier ook moderne architectuur, Deens Design en levendige, culturele handelsplaatsjes.

sydoestjylland-landskab Sydoestjylland 10

Natuur

Geniet in een vakantiehuis in Zuidoost-Jutland van de cultuur, natuur en mooie, kindvriendelijke stranden. Dankzij de veelzijdige zomerhuisverhuur in dit gebied kunt u bijv. een vakantieappartement in Graasten met uitzicht op de Flensborg Fjord huren. Wandel door de gezellige jachthaven en ga lekker shoppen in de winkels van Graasten. De vakantieappartementen zijn persoonlijk ingericht en als u een appartement met een bubbelbad en sauna huurt, kunt u heerlijk genieten van uw eigen wellnessvakantie. Maak evt. gebruik van onze tweepersoonskorting als u er graag even met zijn tweetjes tussenuit wilt om van elkaars gezelschap te genieten. Gezinnen met kinderen zullen veel plezier beleven aan een vakantiehuis in het vakantiepark Feriecenter Marina Fiskenæs, waar u toegang heeft tot een subtropisch zwemparadijs, allerlei wellnessfaciliteiten en recreatiemogelijkheden voor de kinderen.

Sydoestjylland 19 Sydoestjylland 12

Steden

In Zuidoost-Jutland liggen veel kleinere, interessante plaatsen, met een levendige handel en een ruim cultuuraanbod.´s Zomers worden hier allerlei Open-Air concerten en festivals gehouden, waar bekende musici optreden. Juelsminde - Deze plaats ligt op het schiereiland Juelsminde, één van de mooiste natuurstreken van Denemarken. In deze gezellige plaats vind je leuke winkeltjes en een sfeervolle jachthaven. Bezoek Kolding met de oude straatjes, groene oases, uitstekende winkels, musea, kunstgaleries, theaters, een swingend muziek- en nachtleven, 'Slotssoen' en de ruim 700 jaar oude kasteelruïne 'Koldinghus'. Fredericia - Deze oude vestingstad is 350 jaar oud. De stad heeft een mooie ligging aan de Lillebalt, en wordt omgeven door Noord-Europa´s best bewaarde stadswallen. Aabenraa aan het fjord heeft een haven, er is strand, een prachtige winkelstraat met pleintjes, een oude binnenstad en Aabenraa Slot, dat omringd wordt door water en bomen.

Sydoestjylland 13 Sydoestjylland 15

Activiteiten

Het gebied heeft van alles te bieden. Je vindt hier o.a. zwembaden en golfbanen. Langs de kust kun je zwemmen, beachvolleyballen, zeilen, surfen en waterskieën. Een gedeelte van de 800 km lange fietsroute "Ostersoruten" voert door Zuidoost- Jutland. Het achterland met de vele, idyllische riviertjes en meertjes biedt uitstekende vismogelijkheden.

Sydoestjylland 21 Sydoestjylland 35

Dagje uit

AQUA in Silkeborg is het grootste zoetwater aquarium van Noord-Europa - www.visitaqua.dk. De oude kasteelruïne 'Koldinghus', is vandaag de dag een spannend museum - www.koldinghus.dk. LEGOLAND bestaat uit 44,2 miljoen Legosteentjes - www.legoland.dk. Ga op safari in Givskud Zoo - www.givskudzoo.dk. Maak een reis naar het heelal in het Orion Planetarium - www.orionplanetarium.dk. Op het eiland Endelave, 10 km vanaf de kust in het Kattegat, kun je tijdens alle jaargetijden fietsen en wandelen. Op het rustige eiland Hjarno, vlakbij het vasteland, vind je o.a een vogelreservaat.

Sydoestjylland 19 Sydoestjylland 43