Denemarken

Denemarken combineert indrukwekkende natuur, charmante steden en de levensstijl van “hygge”. Ideaal voor vakantie in elk seizoen – tussen Noordzee en Oostzee.

Denemarken
  • Prijsgarantie Prijsgarantie
  • 29 servicebureaus 29 servicebureaus
  • Cijfer 4.4/5 Cijfer 4.4/5
  • Zekerheidspakket Zekerheidspakket
  • 45 jaar ervaring 45 jaar ervaring

Zo kom je naar Denemarken

De meeste Nederlandse bezoekers kiezen nog steeds voor de landgrens tussen Duitsland en Denemarken. Zeker voor vakanties in Jutland of op Funen is dit meestal de snelste en gemakkelijkste route. Voor een vakantie op Seeland, Lolland, Falster of Møn is de veerboot ook een aantrekkelijke optie. Populair is de overtocht van Puttgarden naar Rødby op Lolland (ca. 45 minuten, de hele dag door). Vanaf daar rijdt u via de E47 verder naar Falster en Seeland.

Ook de veerboot tussen Rostock en Gedser op Falster in Denemarken wordt door veel reizigers gebruikt. Deze overtocht duurt ongeveer 2 uur en vertrekt zo’n 10 keer per dag. Vanuit Gedser rijdt u verder noordwaarts via de hoofdweg en daarna de snelweg E47 richting Seeland. Voor een vakantie op Bornholm kunt u de veerboot nemen van Sassnitz op Rügen naar Rønne op Bornholm. Deze overtocht duurt ongeveer 3,5 uur. Houd er rekening mee dat de dienstregelingen seizoensgebonden kunnen zijn, vooral tijdens drukke vakantieperiodes of buiten het hoogseizoen.

Als u flexibel bent in uw planning, is het de moeite waard om op tijd de aanbiedingen van de veermaatschappijen te bekijken, want soms zijn er kortingen op bepaalde dagen of tijdstippen. Plan ook voldoende tijd in voor de reis, zodat u ontspannen aan uw vakantie kunt beginnen. Veel reizigers kiezen tegenwoordig voor alternatieve routes en delen hun reis op in etappes om het prettiger te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld een paar uur doorbrengen in Hamburg of Lübeck en zo uw vakantie al beginnen voordat u in Denemarken aankomt.

Sie können mit der Fähre ab Puttgarden, Rostock oder Saßnitz nach Dänemark kommen.

Goed over de grens naar Denemarken

Reist u als EU-burger vanuit Nederland naar Denemarken, dan hoeft u meestal geen paspoort of identiteitskaart te tonen, omdat Denemarken deelneemt aan de Schengen-samenwerking voor open grenzen. Veel Nederlandse vakantiegangers rijden met de auto via Duitsland en komen Denemarken binnen zonder grenscontrole. Toch kunnen er op elk moment steekproefsgewijze controles worden uitgevoerd. Het is daarom verplicht om altijd een geldig paspoort of identiteitskaart bij u te hebben, ook als u die onderweg niet hoeft te tonen.

Net als alle andere landen in de Schengen-samenwerking kan Denemarken onder bijzondere omstandigheden tijdelijk de grenscontroles opnieuw invoeren. Kinderen onder de 18 jaar hebben ook een eigen paspoort of identiteitskaart nodig, aangezien een inschrijving in het paspoort van de ouders niet voldoende is. Controleer vlak voor vertrek of de reisvoorwaarden gewijzigd zijn, bijvoorbeeld door speciale gebeurtenissen. Raadpleeg hiervoor de officiële websites van uw ambassade of de Deense autoriteiten, zodat u goed voorbereid op reis gaat.

In de afgelopen jaren zijn er soms tijdelijke controles geweest bij bijzondere situaties. Voor de meeste vakantiegangers verandert dit weinig, zolang de reisdocumenten maar bij de hand zijn. Voor reizen met huisdieren gelden aparte regels, waarover u zich tijdig moet informeren (zie het onderdeel "Met honden op vakantie naar Denemarken").

Betaalkaarten en Deense kronen

Denemarken is sinds 1973 lid van de EU, maar heeft de Deense kroon (DKK) als officiële munteenheid behouden. Omdat contant geld nog steeds vrij gebruikelijk is, is het verstandig om altijd wat Deens contant geld bij u te hebben. Betaalkaarten zoals MasterCard en Visa worden overal in het land geaccepteerd en dankzij een EU-richtlijn zijn er sinds 2018 vrijwel geen extra kosten meer voor het gebruik van gangbare creditcards. Let er wel op dat uw eigen bank soms een toeslag voor betalingen in vreemde valuta kan berekenen. American Express en Diners Club worden nog steeds slechts in sommige winkels of restaurants geaccepteerd, vaak met aparte kosten.

Vooral in toeristische gebieden accepteren veel winkels, restaurants en attracties ook euro’s, maar de wisselkoers wijkt vaak iets af van de officiële koers. In vakantiegebieden vindt u soms lokale wisselkantoren of toeristenbureaus die tegen gunstige tarieven geld wisselen. Daarnaast is MobilePay in Denemarken erg populair, maar daarvoor hebt u meestal een Deense bankrekening en een Deens telefoonnummer nodig.

Als u meer algemene reisinformatie zoekt over uw verblijf in Denemarken, vindt u veel handige tips onder het onderdeel Nuttige informatie. Daar leest u ook meer over onderwerpen zoals elektriciteit, afvalscheiding en belangrijke contactgegevens. Het is de moeite waard om deze informatie vóór uw reis door te nemen, zodat u goed voorbereid vertrekt. Ook ter plekke kan een snelle blik online nuttig zijn, want veel antwoorden vindt u direct op deze pagina’s.

Das dänische Leitungswasser ist reiner als das Flaschenwasser in Dänemark.

Met de auto naar Denemarken

Wie met de auto naar Denemarken reist, doet er goed aan zich strikt aan de snelheidslimieten te houden, want de boetes in Denemarken kunnen hoog oplopen. Afhankelijk van de overschrijding variëren de boetes van ongeveer 1000 DKK (ca. 133 EUR) tot wel 12.500 DKK (ca. 1666 EUR). De afgelopen jaren zijn er bovendien geregeld tijdelijke controles uitgevoerd om de naleving van de regels te waarborgen.

Snelheidslimieten in Denemarken:

  • Snelweg: 110/130 km/u – met aanhanger 80 km/u

  • Hoofd- en landwegen: 80 km/u – met aanhanger 70 km/u

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u – met aanhanger 50 km/u

Als er op de snelweg geen bord staat, geldt een maximumsnelheid van 130 km/u. Vaak is echter 110 km/u aangegeven. Op speciaal aangewezen stranden waar rijden is toegestaan, geldt meestal een maximum van 35 km/u.

Ook overdag bent u verplicht met dimlicht te rijden; wie zonder licht rijdt, riskeert een boete van 1000 DKK. Uiteraard geldt ook een gordelplicht, en bellen zonder handsfree kost minimaal 1500 DKK. De toegestane alcoholpromillage bedraagt maximaal 0,5 en wordt streng gecontroleerd. Wie daarboven zit, kan stevige straffen verwachten.

Tip voor vakantiegangers:
Tijdens vakantieperiodes en lange weekenden kan het, vooral rond Hamburg en Flensburg en bij de veerhavens van Puttgarden en Rostock, behoorlijk druk worden op de snelwegen. Probeer indien mogelijk buiten de piekuren te reizen of plan voldoende extra tijd in om de drukte te vermijden. Houd er daarnaast rekening mee dat de brandstofprijzen kunnen schommelen; vaak loont het de moeite om in Duitsland nog een keer vol te tanken voordat u de grens oversteekt. In Denemarken zelf zijn tankstations echter gemakkelijk te vinden, ook op het platteland.

Tolbruggen in Denemarken

Het wegennet in Denemarken is grotendeels gratis te gebruiken, maar er zijn twee belangrijke tolbruggen. De Storebæltsbroen (Grote Beltbrug) is ongeveer 18 km lang en verbindt de eilanden Funen en Seeland. De tolpoort bevindt zich aan de kant van Seeland. De prijs voor een enkele rit voor een personenauto van 3–6 meter lengte bedraagt ongeveer 240 DKK. Met diverse kortingspassen, zoals een BroBizz, kunt u voordeliger rijden.

De Øresundsbron tussen Seeland en Zweden is circa 7,8 km lang. De tolpoort bevindt zich aan de Zweedse kant. De prijs voor een personenauto tot 6 meter is ongeveer 365 DKK per rit. Met een BroPas bespaart u aanzienlijk: de enkele rit kost dan nog 164 DKK. Als u van plan bent vaker over de brug te rijden, is het zeker de moeite waard om een BroPas aan te schaffen.

De naam Øresundsbron is een combinatie van het Deense woord voor de Sont (Øresund) en het Zweedse woord bron (brug). Dit symboliseert de nauwe samenwerking tussen de twee landen. Houd er rekening mee dat het tijdens drukke periodes – bijvoorbeeld in de zomervakantie of op feestdagen – druk kan zijn bij de tolpoortjes. Controleer vooraf of het gebruik van een elektronische betaalmethode, zoals BroBizz, tijd kan besparen.

Die 18 Kilometer lange „Storebæltsbro“ verbindet die Inseln Fünen und Seeland miteinander.

Geniet van een glas kraanwater

Denemarken behoort tot de landen met de beste waterkwaliteit ter wereld. Het drinkwater komt uit grondwater, wordt opgepompt, gefilterd en belucht. Omdat de controles in Denemarken bijzonder streng zijn, kunt u overal zonder zorgen kraanwater drinken. Wel kan het water per regio iets verschillen in smaak, hardheid of zelfs kleur – bijvoorbeeld door natuurlijke mineralen of krijt.

Vooral voor gezinnen is het prettig om te weten dat het kraanwater in vakantiehuizen veilig drinkbaar is, zodat u geen flessenwater hoeft te kopen. Veel vakantiegangers waarderen het dat ze in Denemarken overal gratis kraanwater kunnen krijgen. Dat helpt bovendien om plastic afval te verminderen. Wie gevoelig is voor kalkrijk water, kan desgewenst een waterfilter gebruiken, maar de meeste vakantiegangers waarderen de kwaliteit zoals die is.

Wilt u meer weten over de Deense natuur of tips voor zwemmen aan de stranden? Kijk dan op Deense natuur. Daar vindt u ook interessante informatie over flora en fauna en belangrijke veiligheidstips voor de kust.

Winkelen tijdens uw vakantie in Denemarken

In Denemarken kunt u uitstekend winkelen, zelfs in kleinere badplaatsen of dorpen. Meestal is er wel een winkel die in de dagelijkse behoeften voorziet, zoals een bakker of een supermarkt met een eigen bakkerijafdeling. Daarnaast vindt u vaak kleine boetiekjes met mode, handwerk of souvenirs. In toeristische centra kunt u doorgaans zeven dagen per week terecht, vaak van 7.00 tot 21.00 uur en in het hoogseizoen soms zelfs tot 22.00 uur. In de winter of het laagseizoen sluiten winkels vaak wat eerder.

Voorbeelden van kleinere supermarkten met levensmiddelen zijn DagliBrugsen, Spar en Letkøb, terwijl grotere ketens als SuperBrugsen, Meny en Føtex een uitgebreider assortiment bieden met verse producten, delicatessen en non-foodartikelen. Typisch voor Deense supermarkten is de eigen bakkerijafdeling, waar dagelijks vers brood en broodjes worden gebakken. Verder zijn er veel discounters zoals Fakta, Netto, Aldi, Rema1000 en Lidl.

In grotere badplaatsen vindt u vaak ook gespecialiseerde viswinkels met dagverse vis en schelpdieren. Verblijft u wat meer landelijk, dan kan de dichtstbijzijnde winkel op een camping of in een kleine dorpswinkel zijn. Toch liggen de meeste vakantiehuizen niet verder dan 5–10 km van een goed uitgeruste supermarkt.

Bent u op zoek naar speciale aanbiedingen of kortingsacties? Neem dan een kijkje op onze aanbiedingenpagina. Daar vindt u aanbiedingen voor voordelige vakanties, last-minute deals en andere acties. Voor een langer verblijf kunt u vaak profiteren van seizoenskortingen — zo zijn er bijvoorbeeld aantrekkelijke weekprijzen in de nazomer of herfst.

Verse aankopen

In de zomer kunt u langs de weg bij particuliere kraampjes vers fruit, groenten of eieren kopen. Vaak zijn deze producten net geoogst of geraapt, wat een authentieke culinaire ervaring oplevert. Een klein bordje met het woord “Brænde” geeft bijvoorbeeld aan dat u daar brandhout kunt kopen. Betalen gebeurt op goed vertrouwen: u stopt het geld in een daarvoor bestemde kist of pot.

Ook verse vis kopen is in Denemarken een bijzondere ervaring: op veel plekken wordt vis direct van de boot verkocht zodra de vissers terugkomen van zee. Aan de westkust van Jutland zijn er nog stranden waar vissersboten op het strand worden getrokken en de vangst van de dag direct over de reling verkocht wordt. Zo bent u verzekerd van echt dagverse vis! Daarnaast zijn sommige vissershavens ingericht op toeristen en bieden ze rondleidingen aan, waarbij u meer te weten komt over het leven van de vissers en de dieren in zee.

Man kann frischgefangen Fisch an den dänischen Häfen und an einigen Stränden kaufen.

Proef typisch Deens eten tijdens uw vakantie

Voor veel mensen is de Deense keuken even wennen, maar juist dat maakt een vakantie in een ander land zo interessant. Het ontdekken van lokale specialiteiten is vaak een van de hoogtepunten. U zult merken dat sommige van uw favoriete producten niet in de Deense supermarkt te vinden zijn, of onder een andere naam verkocht worden. Daarentegen ontdekt u misschien wel nieuwe Deense favorieten. Van regionale kaassoorten en heerlijk gebak zoals wienerbrød tot traditionele visgerechten — probeer het gewoon eens!

Wilt u nog meer inspiratie voor uw vakantie of een kijkje nemen in verschillende regio’s? Bezoek dan onze pagina Regio’s in Denemarken. Daar vindt u informatie over populaire vakantiebestemmingen, bezienswaardigheden en vrijetijdsactiviteiten. Wie graag in de buurt van een grotere stad verblijft, vindt hier ook tips voor uitstapjes naar Aarhus, Aalborg of Kopenhagen. Veel vakantiegangers combineren stadsbezoeken en natuurervaringen.

Wilt u zich culinair nog verder verdiepen, dan bieden sommige Deense restaurants speciale menu’s aan met traditionele gerechten. Verse ingrediënten uit de regio zijn erg in trek, en ook biologische producten vindt u overal terug.

Zuivelproducten

De Denen zijn dol op zuivel. Yoghurt en andere zure melkproducten worden vaak in grote verpakkingen van een liter verkocht, omdat veel Denen uitgebreid ontbijten met muesli, havermout of cornflakes. De kleuren van de melkverpakkingen zijn redelijk uniform: sødmælk (volle melk, ca. 3,5% vet) zit meestal in rode of blauwe pakken, letmælk (1,5%) vaak in blauw/grijs, en minimælk (0,4%) en skummetmælk (0,1%) in lichtere kleuren.

Kærnemælk is de Deense karnemelk en zit vaak in groene pakken. Naast de gewone varianten zijn ook biologische zuivelproducten erg populair. In de zomermaanden vindt u in vrijwel elke supermarkt koldskål — een geliefd gerecht op basis van karnemelk met eieren, suiker en vanille, vaak met een vleugje citroen. Daarbij eet men kammerjunkere, een soort knapperig gebakje, of verse aardbeien. Op warme dagen is koldskål een verfrissende maaltijd die op elk moment van de dag gegeten wordt.

In veel Deense huishoudens speelt melk een centrale rol, of het nu in de koffie, thee of als ingrediënt in sauzen is. Probeer tijdens uw verblijf in een vakantiehuis eens wat typisch Deense recepten uit, zoals pannenkoeken (pandekager) met karnemelk of een zoet dessert met verse bessen en koldskål.

Smørrebrød – het dagelijkse brood in Denemarken

Rugbrød (roggebrood) is een basisvoedingsmiddel in Denemarken. De Denen eten het al vanaf jonge leeftijd en nemen het mee naar school of werk als lunchpakket (madpakke). Smørrebrød verwijst naar de kunstig belegde sneetjes roggebrood, waarbij de basis van vis, ei, kaas of vlees wordt aangevuld met allerlei toppings: mayonaise, mosterd, remoulade, plakjes komkommer, tomaat, gebakken uitjes of ingelegde augurk — de mogelijkheden zijn eindeloos.

Smørrebrød wordt vooral ’s middags gegeten; ’s avonds kiezen veel Denen liever voor een warme maaltijd. In restaurants vindt u vaak een lunchbuffet waar u uw eigen smørrebrød kunt samenstellen. Houd er rekening mee dat er in Denemarken enkele traditionele “regels” zijn voor het beleggen — zo wordt haring meestal “puur” of met uien geserveerd, terwijl andere toppings juist met remoulade gecombineerd worden. Geen zorgen: u mag natuurlijk ook zelf experimenteren. Smørrebrød is een echte Deense traditie die u absoluut eens moet proeven.

„Smørrebröd“ ist ein wichtiger Teil der dänischen Essenskultur.

Voor beginners zijn klassieke combinaties aan te raden, zoals leverpostej (leverpastei) met rode biet of roastbeef met gebakken uitjes en remoulade. Wie van vis houdt, moet zeker stjerneskud (letterlijk: “vallende ster”) proberen — een dubbele visfilet op brood met garnalen en dressing. In veel bakkerijen en supermarkten vindt u daarnaast ook speciale soorten roggebrood, waaronder varianten met minder gluten of extra donker gebakken brood.

Het zoete leven

Hoewel Denen bekendstaan om hun gezonde levensstijl, zijn ze ook beroemd om hun liefde voor zoetigheid. Vooral drop is enorm populair en bestaat in talloze varianten: zoet, zout, extra sterk of met een chocoladelaagje. Merken als Ga-Jol en Läkerol vindt u in vrijwel elke supermarkt of kiosk. Ook chocolade, winegums, spekken en andere snoepjes zijn geliefd.

De dropsmaak komt zelfs terug in andere producten: droplikeuren, dropijs, gebak en koekjes met droppoeder of zelfs thee met droparoma. Een andere typisch Deense bijzonderheid is pålægschokolade: dunne plakjes chocolade die op brood of een bolletje worden gelegd. Deze chocoladetopping (in melk- of pure variant) is een echte klassieker. Kinderen eten het graag bij het ontbijt, maar ook voor toeristen is het leuk om eens te proberen.

In het chips-schap vindt u ook een Deense specialiteit: flæskesvær (gebakken spekzwoerd). Deze knapperige, gezouten stukjes zijn vooral populair als snack tijdens een gezellig samenzijn. Veel Denen trakteren zichzelf in het weekend op een slikpose (snoepzak), vaak een kleurrijke mix van drop, chocolade en winegums. Houd er wel rekening mee dat snoep in Denemarken meestal wat duurder is dan in Nederland — maar de kwaliteit is vaak uitstekend.

slik

Met de hond op vakantie naar Denemarken

In Denemarken zijn honden zeer welkom en het is meestal geen probleem om een vakantiehuis te vinden waar honden zijn toegestaan. Veel verhuurders bieden zelfs een omheinde tuin of terras aan, zodat iedereen zich veilig en ontspannen kan bewegen. Ook in de meeste pretparken, dierentuinen en in veel restaurants (vooral op het terras) zijn honden toegestaan. Vraag bij twijfel vooraf even na. Meer informatie over vakantie met uw hond vindt u op onze website, en extra tips over honden in Denemarken leest u hier.

Naast de speciale hondenbossen (zie hieronder) is het belangrijk om de lokale regels te volgen wanneer u uw hond meeneemt naar culturele instellingen of in het openbaar vervoer. In veel bussen en treinen zijn honden welkom, vaak zelfs gratis of tegen het kindertarief. Informeer vooraf om misverstanden te voorkomen.

Vaccinaties en identificatie

Alle honden moeten een identificatienummer (microchip) en een EU-dierenpaspoort hebben. Sinds 3 juli 2011 is de microchip de enige toegestane vorm van identificatie. Honden die vóór die datum al een goed leesbare tatoeage en een geldig EU-paspoort hebben, zijn uitgezonderd.

Daarnaast is het verplicht dat elke hond in Denemarken een halsband met een penning draagt, waarop de naam van de eigenaar, adres en telefoonnummer staan. Het is verstandig om tijdens uw vakantie ook een extra penning met het adres van uw vakantiehuis eraan te hangen, voor het geval uw hond wegloopt. Let ook op de invoereisen voor rabiësvaccinaties, die meestal verplicht zijn.

Hondenbossen

In heel Denemarken mag u met uw hond wandelen, zolang hij aan de lijn blijft. Wilt u uw hond meer vrijheid geven, dan zijn de meer dan 200 hondenbossen een ideale optie. Deze omheinde gebieden bieden veel ruimte om los te lopen, zolang u de hond goed onder controle houdt. Voor vakantiegangers is dit een mooie gelegenheid om hun hond lekker te laten rennen.

Met name in bosgebieden kunt u samen met uw hond de Deense natuur van dichtbij ervaren. Houd uw hond altijd goed in de gaten en ruim de ontlasting op. De meeste hondenbossen zijn goed aangegeven en hebben vaak parkeerplaatsen in de buurt.

Op het strand

In Dänemark gilt vom 1. April bis zum 30. September die Leinenpflicht am Strand. Im Winterhalbjahr, also vom 1. Oktober bis zum 31. März, dürfen Hunde in der Regel frei am Strand laufen, sofern nichts anderes ausgeschildert ist. In den Sommermonaten sollten Sie aber stets darauf achten, dass Ihr Hund weder andere Strandgäste noch Wildtiere stört und dass Sie Kotbeutel griffbereit haben.

Viele Urlauber kombinieren einen Strandtag mit einem ausgedehnten Hundespaziergang. Gerade in den frühen Morgen- oder späten Abendstunden sind die Strände ruhiger, was dem Hund zugutekommt und gleichzeitig für eine entspannte Atmosphäre sorgt. Vergessen Sie nicht, ausreichend Wasser für Ihren Vierbeiner mitzunehmen.

De 13 verboden hondenrassen

Sinds 1 juli 2010 geldt in Denemarken een lijst met 13 verboden hondenrassen. Deze mogen niet worden ingevoerd, gefokt of verkocht. Het verbod is controversieel, omdat deskundigen twijfelen of het effectief is om bijtincidenten te voorkomen, maar de wet geldt nog steeds.

Honden van deze rassen die vóór 17 maart 2010 zijn geboren, mogen onder strenge voorwaarden worden gehouden. Nieuwe aankopen of invoer uit het buitenland zijn echter verboden. Ook kruisingen met deze rassen vallen onder het verbod.

Ihr Hund darf ohne Leine in den vielen Hundewäldern in Dänemark laufen – und im Winterhalbjahr ohne Leine am Strand.

De 13 verboden rassen zijn:

  • Pitbull Terrier

  • Tosa Inu

  • American Staffordshire Terrier

  • Fila Brasileiro

  • Dogo Argentino

  • Amerikaanse Bulldog

  • Boerboel

  • Kangal

  • Centraal-Aziatische Ovtcharka

  • Kaukasische Ovtcharka

  • Zuid-Russische Ovtcharka

  • Tornjak

  • Sarplaninac

Wie met een van deze honden naar Denemarken reist, overtreedt de wet. De hond wordt echter niet automatisch ingeslapen als hij toch wordt meegebracht, maar er kunnen wel andere juridische consequenties volgen. Informeer u daarom goed vooraf welke regels en voorwaarden voor uw hond gelden, zodat u zorgeloos op vakantie kunt. Raadpleeg bij twijfel de officiële Deense instanties of overleg met uw dierenarts.

Veelgestelde vragen over Denemarken

Of je nu voor het eerst naar Denemarken reist of al vaker in een Deens vakantiehuis bent geweest, je hebt vast vragen over wat je kunt verwachten. Hoe zit het met betalen, wat mag je hond wel en niet, en wat is typisch Deens om te eten? In deze uitgebreide FAQ vind je antwoorden op de meest gestelde vragen, zodat je goed voorbereid en zonder zorgen van je vakantie in de natuur, aan het strand of in je gezellige vakantiehuis kunt genieten.

Is Denemarken EU?

Ja, Denemarken is sinds 1973 lid van de Europese Unie. Toch heeft het land enkele uitzonderingen, zoals het behouden van de Deense kroon als munteenheid en het niet volledig meedoen aan alle EU-beleidsgebieden. Voor reizigers betekent dit dat je zonder visum of douaneproblemen kunt reizen, maar je betaalt wel gewoon met kronen.

Hoeveel inwoners heeft Denemarken?

Denemarken heeft ongeveer 5,9 miljoen inwoners. Het land is dunbevolkt vergeleken met Nederland, wat betekent dat er veel ruimte en rust is, vooral in de vakantiegebieden. In de dorpen en langs de kust is het meestal rustig, ook in het hoogseizoen.

Waar ligt Denemarken?

Denemarken ligt ten noorden van Duitsland en bestaat uit een groot schiereiland en talloze eilanden. Het wordt omgeven door de Noordzee en de Oostzee en biedt veel kustlijn, natuur en rustige landschappen. De vakantiegebieden liggen meestal dichtbij zee of bos.

Waar ligt Legoland in Denemarken?

Legoland ligt in het plaatsje Billund, op het schiereiland Jutland. Het ligt op redelijke afstand van de meeste vakantiegebieden, en veel gasten combineren een dagje Legoland met een verblijf aan de kust of in een vakantiehuis in de buurt.

Welke taal spreken ze in Denemarken?

In Denemarken spreekt men Deens. Het is een Germaanse taal en kan lastig te verstaan zijn voor buitenlanders, maar veel Denen spreken ook vloeiend Engels, vooral in toeristische gebieden. In supermarkten, op markten en bij attracties kun je je goed redden met Engels.

Hoe lang rijden naar Denemarken?

Vanuit Nederland ben je meestal tussen de 7 en 10 uur onderweg met de auto, afhankelijk van waar je vertrekt en waar je naartoe gaat. Veel vakantiehuizen liggen niet ver van de grens met Duitsland, wat de reistijd kort houdt.

Heb ik een paspoort nodig om naar Denemarken te reizen?

Ja, als EU-burger kun je zonder probleem naar Denemarken reizen, maar je moet wel een geldig paspoort of EU-identiteitskaart kunnen tonen bij een eventuele controle.

Wat is de munteenheid in Denemarken?

Deense kroon (DKK). Je kunt bijna overal pinnen, maar euro’s worden alleen beperkt en tegen ongunstige koers geaccepteerd.

Mag mijn hond mee op vakantie naar Denemarken?

Ja, honden zijn welkom. Vergeet niet EU-dierenpaspoort, chip en rabiësvaccinatie mee te nemen. 13 rassen zijn verboden.

Kan ik in Denemarken met een Nederlandse pinpas of creditcard betalen?

Ja, Visa en MasterCard worden vrijwel overal geaccepteerd.

Wat kost pinnen in Denemarken?

In Denemarken zelf worden meestal geen extra kosten gerekend, maar je eigen bank kan wel kosten in rekening brengen voor pinnen of betalen in vreemde valuta. Het is verstandig dit vooraf te controleren bij je bank.