Boek uw kerstvakantie in een vakantiehuis in Denemarken

Vermijd de stress en drukte rond de feestdagen. Maak een reis naar de eindeloze vlakten, de brede zandstranden en de gezelligheid van een vakantiehuis in Denemarken.

Boek uw kerstvakantie in een vakantiehuis in Denemarken
Kerstvakantie in vakantiehuizen

U hoeft zich geen zorgen te maken of er plaats genoeg is voor alle gasten - u kiest gewoon een huis dat aan al uw wensen en behoeftes voldoet. Smaken verschillen nu eenmaal, maar wij bieden vakantiehuizen voor iedereen. Zo hebben we ook een vakantiehuis dat precies bij u en uw gezin past. Met ruimte voor een kerstboom natuurlijk!

Nedgang til stranden mellem klitter med sol og sne

Maak er een avontuur van om er zelf op uit te trekken en uw eigen kerstboom om te zagen. Zoek er vervolgens een mooi plekje voor in het vakantiehuis. Daarna kunt u met het hele gezin de kerstboom optuigen. Misschien kunt u ook meteen wat koekjes bakken, zodat het er niet alleen uitziet als kerst, maar ook ruikt naar kerst in het vakantiehuis. Klik hier voor een recept van lekkere Deense kerstkoekjes, klaar om uit te printen. Als de kerstboom is versierd, kunt u met de versgebakken koekjes gezellig voor de houtkachel gaan zitten, luisteren naar het knetterende vuur en genieten van de mooie boom en de vredige kerstsfeer.

Der bages julesmåkager af to små piger

U kunt ook het vakantiehuis versieren met kerstdecoraties. Overal in Denemarken vindt u gezellige kerstmarkten, waar u Deense kunstnijverheid en vooral kerstkabouters kunt kopen. Deense kerstkabouters zijn kleine mannetjes - of vrouwtjes - met een rode puntmuts op. Niemand weet precies waar deze kabouters vandaan komen en waar ze eigenlijk voor dienen. Toch zijn de kabouters en kerst in Denemarken onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Op een koude, zonnige dag kunt u een heerlijke, lange wandeling maken in de prachtige natuur. Er is bijna niets mooiers dan de aanblik van berijpte bomen die staan te schitteren in het zonlicht. De vorst legt zich als een kleed van kleine glinsterende pareltjes over het heideveld. Met een beetje geluk ligt er ook sneeuw, zodat u een sneeuwpop kunt maken. Dat is leuk voor het hele gezin en leidt vaak onvermijdelijk tot een sneeuwballengevecht.

To piger pynter juletræ

Deense kerst

Kerst in Denemarken is meer dan alleen kerstavond en de daaropvolgende kerstdagen. Voor de meeste Denen begint kerst al op 1 december of op de 1e advent, afhankelijk van welke dag het eerste valt. Dan wordt het huis versierd met kerstdecoraties, ruikt het heerlijk naar versgebakken kerstkoekjes en klinkt er kerstmuziek uit de radio. Dit is het toppunt van Deense gezelligheid. Daarbij mag een kalenderkaars met de cijfers 1-24 niet ontbreken. Elke dag wordt de betreffende datum opgebrand, totdat het eindelijk 24 december is. De kinderen volgen de dagelijkse aflevering van de kerstkalender op tv, zodat overal wordt afgeteld naar kerstavond.

Op de dag voor kerst gaan veel mensen naar de kerk. Daarna gaat iedereen weer naar huis, want niemand wil de Disney-kerstshow missen. Die is ieder jaar weer hetzelfde, maar kerst is nou eenmaal een feest van tradities en herhalingen. Daarna wordt samen gegeten. Een typisch Deense kerstmaaltijd bestaat uit gans, eend of gebraden varkensvlees, met als bijgerechten gekookte aardappelen, rode kool en bruine jus. Het toetje is rijstebrij met amandelen en slagroom. In de rijstebrij wordt één hele amandel verstopt, en de gelukkige die deze amandel vindt, krijgt een extra cadeautje. Let wel, het amandelcadeautje wordt alleen gegeven als de amandel nog helemaal intact is.

Na de maaltijd wordt in een kring rond de kerstboom gedanst en worden kerstliedjes gezongen. Helemaal aan het eind wordt een bepaald liedje gezongen, terwijl men door het hele huis loopt om weer te eindigen bij de kerstboom. Dan is het tijd voor de cadeautjes, waarbij vooral de blijdschap van de kinderen onbetaalbaar is, als ze het ene pakje na het andere mogen uitpakken.

De kerstdagen daarna worden in grotere familiekring gevierd met een traditionele kerstlunch. Deze bestaat uit haring, garnalen, gebraden varkensvlees, frikadellen, warme leverpastei en kaas. Een biertje of borreltje mag daarbij niet ontbreken, maar het samenzijn met de familie is het belangrijkste. De kinderen zien hun neefjes en nichtjes weer en kunnen samen met hun nieuwe speelgoed spelen.

Wij van Sol og Strand wensen u allemaal hele fijne kerstdagen!

Slædetur med hund ved havet

 

 

Vakantie in Denemarken

Boek nu je vakantiehuis voor 2024

Overweeg je in 2024 een vakantiehuis in Denemarken te boeken? Wacht dan niet te lang! Vakantiehuizen in Denemarken zijn enorm populair. 

Zomervakantie

Zee, strand en zwoele zomeravonden – geniet van het heerlijke Denemarken en de gezelligheid en ontspanning in het vakantiehuis.

Najaarsvakantie

Boek een vakantiehuis in de najaarsvakantie en geniet samen van de gezellige houtkachel, de herfsttinten en de activiteiten in de natuur.

Kerstvakantie

Boek met kerst een vakantie voor de hele familie. Geniet van de houtkachel en een heerlijk kerstmaal. Onze vakantiehuizen zijn groot genoeg.

Nieuwjaarsvakantie

Groot feest of een rustige oudejaarsavond met het gezin? Wat je ook wilt, een nieuwjaarsvakantie in een vakantiehuis is altijd speciaal.

Wintervakantie

Als het koud is, moet je jezelf goed verwennen. Huur een vakantiehuis en geniet van een warm bubbelbad of een goed boek bij de houtkachel.

Meivakantie

Meivakantie in een heerlijk vakantiehuis in Denemarken.

Paasvakantie

Boek een vakantiehuis in de paasvakantie en laat het voorjaar beginnen. Geniet van het paaseieren zoeken, een heerlijke lunch en de natuur.